Rasbeschrijving aubergines

Fairy Tale (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Teresa Beck-Bunn van het Seminis-concern onder kweeknummer ‘PS 2409080’. Dit is het eerste ras in de serie van drie miniatuur-aubergines (‘Fairy Tale’, ‘Hansel’, ‘Gretel’) die in vier jaar tijd door Seminis werden geïntroduceerd.

De zeer fraaie vruchten van ‘Fairy Tale’ zijn paars-wit gestreept, klein van formaat en langwerpig van vorm. De vruchten hebben als afmetingen ongeveer (12 à 20) x (2,5 à 4,5) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 4,3.

De planten van dit ras zijn nauwelijks gestekeld, groeien tamelijk zwak, struikvormig en compact met kleine donkergroene bladeren. De stengels van de plant zijn paars verkleurd, terwijl de bladnerven nauwelijks paarse verkleuring vertonen. De planten groeien beduidend minder krachtig dan van de meeste andere rassen, waardoor ‘Fairy Tale’ extra geschikt is om in een grote pot op te kweken (bijvoorbeeld voor op het terras). De groei is zelfs nog wat zwakker dan van de rassen ‘Hansel’ en ‘Gretel’ uit dezelfde serie.

De planten geven al zeer vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor ‘Fairy Tale’ extra geschikt is voor buitenteelt. De vruchten hangen in kleine trossen en de planten zijn in relatie tot de beperktere omvang enorm productief. Oogstrijpe vruchten kunnen vervolgens beter niet te lang aan de plant blijven hangen omdat de planten door de zwakkere groeikracht anders kunnen stoppen met groeien en de zetting van nieuwe vruchten dan wordt belet.

De planten hebben een zeer hoge sierwaarde door de combinatie van de zeer compacte groeiwijze en de overvloedige vruchtdracht met fraaie kleine gestreepte vruchten. Daardoor vinden wij ‘Fairy Tale’ echt een sprookje !

Wij zijn overigens niet de enigen die ‘Fairy Tale’ een sprookje vonden, want voor het jaar 2005 won dit ras een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen. Sinds 1939 was het niet meer voorgekomen dat een aubergineras een AAS-award won, zodat met recht kon worden gesteld dat ‘Fairy Tale’ een buitengewoon nieuw ras betrof. Uit dezelfde serie miniatuur-aubergines wonnen de rassen ‘Hansel’ en ‘Gretel’ voor de jaren 2008 en 2009 eveneens een AAS-award.
Door AAS werd in november 2015 een leuk YouTube-filmpje over ‘Fairy Tale” gepubliceerd met daarin een aardig en eenvoudig recept om de kleine ‘Fairy Tale’ vruchtjes in de keuken te kunnen gebruiken.