Rasbeschrijving meloenen

Enkele Net

Ook wel bekend als ‘Westlandse Enkele Net’.

Dit oude ras werd vroeger door diverse zaadfirma’s op de markt gebracht. Vandaag de dag zal het lastig zijn om nog zaden van dit oude Nederlandse ras te verkrijgen.

Het ras werd vroeger veel gebruikt voor de liggende teelt in de kas, of voor de teelt onder platglas. Bij staande teelt vallen de rijpende vruchten van de plant. Vandaar dat het ras voornamelijk liggend werd geteeld.

De vrucht is platrond en gemoot, heeft een sterk ontwikkeld kurkachtig net op de schil en weegt circa 1½ à 2 kg. Het vruchtvlees is lichtoranje en heeft een laag suikergehalte en is melig. De eetkwaliteit is derhalve buitengewoon matig. Om die reden vinden wij het in FruitLent geen enkel probleem dat zaden van dit ras lastig te verkrijgen zijn. We zouden hem immers toch niet willen telen.

In de teelt is het ras wel vrij gemakkelijk. Het ras groeit namelijk goed, is vrij goed bestand tegen ongunstige teeltomstandigheden, de vruchtzetting verloopt tamelijk gemakkelijk en de vruchten rijpen relatief snel.

De ‘Enkele Net’ meloen heeft nooit in FruitLent gestaan, doch in de jaren daarvoor is wel ervaring met dit ras opgedaan. Op basis van die ervaringen (zeer matige eetkwaliteit) zal dit ras niet in FruitLent worden aangeplant.