Rasbeschrijving tomaten

Edox (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Deze F1-hybride is omstreeks 2017 geïntroduceerd door ISI Sementi S.P.A. in Fidenza (Parma, Italië) en stond aanvankelijk bekend onder kweeknummer ‘ISI 80542’. Bedoeld als trostomaat voor kwaliteitsmarkten.

Geeft ronde rode uniforme cherrytomaten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 13 gram. De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium een bleekgroene kleur, derhalve zonder groenkraag.

‘Edox’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2019 waren in de hobbykas slechts 49 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De vruchtjes kleuren tijdens de rijping door naar egaal helderrood. Goede smaak (maar wel wat minder goed dan je van een cherrytomaat zou verwachten).

De gelijkmatige trossen zijn voor een cherrytomaat vrij kort en dicht bezet met vruchtjes. De vruchtjes zitten vrij vast aan de tros, waardoor eerste vruchtjes die in de tros rijp worden best nog even kunnen blijven hangen, totdat de meeste vruchtjes in de tros rijp zijn geworden. Door de kortere dicht bezette trossen, de fraaie kelkjes en de redelijk goede houdbaarheid van de vruchtjes, is dit ras geschikt om te worden geoogst als trostomaat.

De trossen zetten gewoonlijk 14-16 vruchtjes per tros. Indien u deze echter als trostomaten wilt oogsten, is het aan te bevelen om de trossen te snoeien op 10-12 vruchtjes per tros. De laatste vruchtjes in de tros worden daarmee weggenomen (omdat deze meestal wat kleiner blijven en het relatief lang duurt voordat deze rijp worden).

De planten van ‘Edox’ hebben ingekruiste resistentie tegen:
– tomatenmozaïekvirus;
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1);
– Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici;
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Volgens de gegevens van de Italiaanse veredelaar zou dit ras ook resistent zijn tegen bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum fysio 1-5), maar dat is naar onze waarnemingen niet juist; in onze hobby-kas verkreeg dit ras namelijk een behoorlijke aantasting.

De planten hebben een evenwichtige groei met korte internodiën en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.