Rasbeschrijving paprika's

Early Jalapeno

mild-hete peper met heetheid 2.500 tot 8.000 SCU

De Jalapeno is een bekende chilipeper. Deze is genoemd naar de Mexicaanse stad Jalapa. In Mexico wordt de Jalapeno echter Cuaresmenos genoemd.

De pepers worden 5 tot 8 cm lang (meestal 6 à 7 cm) en 2 tot 3,5 cm dik (meestal circa 3 cm). Door de dikke vruchtwand zijn ze moeilijker te drogen en daarom worden ze, wanneer ze rijp zijn, vaak gerookt en gedroogd boven houtskool. We noemen het dan chipotle.

De Jalapeno heeft een unieke smaak. De commercieel gekweekte Jalapeno’s worden vaak ingeblikt of ingemaakt. De Jalapeno kun je echter vers in salsa’s gebruiken of in ringen snijden voor bij nacho’s. Ook zijn ze heerlijk in soepen, stoofpotjes of op pizza’s. Ze worden vaak gevuld met gehakt of kaas. Ideale peper voor in de keuken !

De Jalapeno is zowel in het groene als het rode stadium te gebruiken en smaakt iets zoeter wanneer ze rood zijn verkleurd. In beide stadia zijn ze relatief mild van smaak en bereiken op de bekende Scoville-schaal een heetheid van 2.500 à 8.000 Scoville-units.

Bij Jalapeno-pepers komt het regelmatig voor dat de schil is voorzien van vele krimpscheurtjes. Alhoewel dit bij paprika’s wordt gezien als een cosmetische fout, komt dit bij de Jalapeno zo veel voor dat het hier eerder een “handelsmerk” van deze peper is. Zie ook onderstaande foto’s.

De selectie ‘Early Jalapeno’ lijkt veel op de “gewone” Jalapeno, maar zoals de naam al doet vermoeden, rijpt deze 1 à 2 weken vroeger in het seizoen.

De planten hebben een gemiddelde groeikracht en dragen rijk. Jonge pas gezaaide en verspeende planten hebben extra veel warmte nodig (een kenmerk dat bij meer pepervariëteiten voor komt).