Rasbeschrijving tomaten

Dorenia - rode tomaat

Dit ras is door Christoph Matthes van de Dottenfelderhof in Bad Vilbel (Duitsland) geselecteerd uit een gestabliseerde kruising (1997) van ‘Matina’ en “Quadro’ en werd omstreeks 2012 op de markt gebracht ten behoeve van biologische buitenteelt.

Het ras ‘Dorenia’ geeft ronde tot licht ovale vrij stevige rood gekleurde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van circa 60 à 70 gram.

‘Dorenia’ is speciaal geselecteerd voor resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), welke resistentie afkomstig is uit de kruisingsouder ‘Quadro’. Door deze geclaimde resistentie zou dit ras extra geschikt kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is niet bekend op welke genen de resistentie van ‘Dorenia’ is gebaseerd.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

We hebben dit ras in 2016 getest in onze hobbykas en in een buitenproef. We vonden het beslist géén aanrader. De planten blijken buitengewoon krachtig te groeien met zeer lange internodiën. In de buitenteelt konden we eigenlijk ook geen resistentie tegen de aardappelziekte vaststellen en presteerde deze op alle fronten veel minder dan bijvoorbeeld ‘Mountain Magic’.

In de kas vonden we het ras ook volstrekt onbruikbaar door de onhandelbaar krachtige groei en de zeer lange bloemtrossen met maar hier en daar een gezette vrucht. Overigens wordt door de ontwikkelaar zelf ook aangegeven dat deze voor de kas ongeschikt is door de sterke groei en de zeer lange internodiën.

Wij vragen ons echter af waarom zo’n onbruikbaar ras überhaupt geïntroduceerd is, maar misschien hebben we het fout gezien, of zijn we gewoon beter gewend….