Rasbeschrijving zoete kersen

Dönissens Gelbe Knorpelkirsche

Dit oude geelvruchtige ras wordt ook wel ‘Gold’, ‘Stark’s Gold’, ‘Barnsteenkers’ of ‘Honigkirsche’ genoemd.

De herkomst van het ras is niet met zekerheid vast te stellen, doch waarschijnlijk is deze omstreeks 1824 in Guben (Duitsland) ontstaan als een zaailing en vervolgens naar de vinder genoemd.

De vruchten rijpen tamelijk laat tot laat: in de 6-de tot 7-de kersenweek (ongeveer gelijk met ‘Kordia’). De vruchten zijn volledig geel (zonder blos) en hangen aan lange stelen en zijn ten opzichte van de ouderwetse rassen van normaal formaat; dit betekent dat ze ten opzichte van de moderne grootvruchtige rassen klein zijn.

Het vruchtvlees is tamelijk stevig en goed van smaak met een licht bitter tintje. De vruchten zijn weinig gevoelig voor barsten door regen. De schil is enigszins teer; na de oogst verkleuren drukplekken op de vruchten vrij snel bruin. Ook zijn de plekken waar de vruchten tijdens wind tegen takken of bladeren geschuurd hebben gemakkelijk te zien.

Op sap ingemaakte vruchten van gele kersen zien er erg fraai uit.

De boom draagt goed en regelmatig. Sterke tot zeer sterke groei met enigszins hangende takken. Vertakt gemakkelijk. Stelt weinig eisen aan standplaats. Bloeit tamelijk laat met mooie grote bloesems en is een goede bestuiver voor diverse andere rassen. De S-allel combinatie is S3S6. Daarmee behoort dit ras tot dezelfde steriliteitsgroep als ‘Kordia’ en ‘Techlovan’ en is als bestuiver voor die rassen dus ongeschikt.

Van de drie geelvruchtige kersenrassen in de collectie van FruitLent, zijn wij van mening dat dit het beste ras is. Wij komen tot dit oordeel door de geringere gevoeligheid voor barsten, de goede productiviteit en de groeiwijze met goede vertakking en horizontale tot hangende takstand.

Buitenlandse boomkwekers die bomen aanbieden van geelvruchtige kersenrassen merken daarbij vaak op dat de vruchten niet door de vogels worden gegeten. Dit zal mogelijk juist zijn voor gebieden in het buitenland waar de druk van vogels niet zo groot is. In Nederland hebben we echter over het algemeen te maken met een grote druk van vogels, waardoor we uit eigen ervaring kunnen zeggen dat ook bij geelvruchtige kersen afscherming met vogelwerende netten strikt noodzakelijk is !

De boom in FruitLent is op 28 augustus 2005 als containerboom geplant en is geënt op de moderne onderstam ‘GiSelA 5‘. De boom kwam in 2006 voor het eerst in productie. Gemiddeld vruchtgewicht: 6,5 à 7,5 gram (2009) en 6,7 gram (2010) en 7,4 gram (2014).

In verband met de jaarlijkse aantasting door de Suzuki-fruitvlieg hebben we besloten om afscheid te nemen van onze collectie zoete kersen. Daarom is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt op verschillende tijdstippen van de dag, met verschillende lichtinval. Hierdoor worden de kleurverschillen tussen de foto’s verklaard. De foto’s zijn in ieder geval niet nabewerkt.