Rasbeschrijving pompoen

Dill's Atlantic Giant

Dit ras behoort tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima) en moet worden gezien als een succesvolle selectie van het basisras ‘Atlantic Giant’. Deze selectie staat bekend als ‘s werelds grootste pompoen en is geselecteerd door Howard Dill Enterprises, Nova Scotia, Canada.

Het huidige wereldrecord voor één pompoenvrucht staat op maar liefst 826,6 kilogram en werd in 2011 behaald door Jim en Kelsey Bryson uit Quebec. Daarmee werd het staande wereldrecord van 822,9 kg uit 2010 van Chris Stevens uit Wisconsin gebroken.

De waarde van de zaden wordt door Howard Dill bepaald aan de hand van de grootte van de pompoen waaruit de zaden afkomstig zijn. De planten in FruitLent zijn afkomstig van de duurste zaden van Howard Dill.

De rankende planten groeien krachtig en geven zeer grote lichtoranje gekleurde vruchten. Op de plaats waar de vruchten op de grond liggen is de vorm gewoonlijk ingedeukt, alsof deze is bezweken onder het enorme gewicht (het zogenaamde “zakmodel”). Alhoewel het lichtoranje vruchtvlees eetbaar is, is dit ras vooral bedoeld als wedstrijdpompoen. Het vruchtvlees is los van textuur en waterig, met een dito smaak.

Alhoewel de vruchten inderdaad groot worden, zijn we er in FruitLent nog nooit in geslaagd om vruchten te kweken die ook maar in de buurt komen van het wereldrecord. We doen daar overigens ook geen speciale moeite voor. Echte wedstrijdkwekers doen er immers alles aan om het de plant volledig naar de zin te maken en houden vervolgens maar één vrucht per plant aan.