Rasbeschrijving abrikozen

Delmast (Rouge Tardif Delbard ®)

Dit ras is ontwikkeld door het Franse veredelingsbedrijf Delbard. Alhoewel de werkelijk naam ‘Delmast’ luidt, is deze vooral bekend geworden onder de naam ‘Rouge Tardif Delbard’, waarbij het laatste woord merkenrechtelijk (®) beschermd is. Daarom wordt hierna steeds gesproken over ‘Rouge Tardif Delbard’ ® en niet over ‘Delmast’, terwijl dit laatste eigenlijk correcter zou zijn.

Dit ras geeft hoogronde middelgrote tot grote donkergele vruchten met een grote rode blos. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt circa 80 gram, waarbij de grootste vruchten circa 105 gram wegen. Het oranje vruchtvlees is tamelijk zacht en sappig en heeft een uitstekende smaak met een goede zoet-zuur balans. Zoals de naam al aangeeft, rijpt dit ras laat; in Nederland omstreeks de eerste tot tweede week van augustus. De rijptijd ligt na ‘Flavor Cot’ ®, doch nog vóór ‘Tardicot’.

De boom heeft een middelmatige groeikracht. De productiviteit is middelmatig. De vrij grote bloesems zijn zelfbestuivend en bloeien laat en hebben daarom iets minder kans op nachtvorstschade.

Het ras heeft in de commerciële teeltgebieden nooit een erg grote populariteit verkregen, waarschijnlijk als gevolg van de middelmatige productiviteit en de zachtere vruchten die daardoor wat moeilijker vervoerbaar en bewaarbaar zijn. Door de uitstekende smaak vinden we dit ras echter interessant voor particuliere tuinen.

‘Rouge Tardif Delbard’ ® is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 19 maart 2011 geënt op de aanwezige leiboom van ‘Goldrich’. De eerste vruchten van ‘Rouge Tardif Delbard’ ® zijn in 2013 geoogst.