Rasbeschrijving tomaten

Dark Galaxy - gestreepte blauwe (paarse) tomaat

Dit ras is ontwikkeld door Brad Gates van Wild Boar Farms in Napa (Californië, USA) en werd omstreeks 2013 geïntroduceerd, terwijl deze nog niet helemaal stabiel was (met name op het kenmerk vruchtgrootte vertoonde deze nog variatie, maar ook op vorm en kleur). Door de variatie ten tijde van de introductie is het natuurlijk goed mogelijk dat er inmiddels verschillende varianten ‘Dark Galaxy’ circuleren onder tomatenhobbyisten.

Het ras behoort tot de “blauwe” ofwel indigo tomaten. ‘Dark Galaxy’ is één van de nieuwigheden waarmee getracht wordt het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

‘Dark Galaxy’ geeft middelgrote ronde tot iets afgeplatte vruchten met een vruchtgewicht van 40 tot 125 gram.

Onrijpe vruchten beginnen groen met paarse anthocynine schuine strepen en paarse vlekken. Naarmate de vrucht rijpt, wordt deze roestig rood aan de onderkant en blijft deze zwarte strepen en vlekken houden aan de bovenkant. Daarnaast gaat dit gepaard met goud gekleurde vlekjes op de schil, die de vrucht bijna een driedimensionaal uiterlijk geven. Deze gouden vlekjes op de schil maken dit ras uniek, want dit is een zeldzaam kenmerk dat maar bij enkele tomatenrassen voor komt. Deze gouden vlekjes in combinatie met de donkere gekleurde bovenkant doen denken aan de sterren in de sterrenhemel, waarmee meteen de naam van dit ras is verklaard.

De eerste vruchten rijpen tamelijk laat. Rijpe vruchten zouden een opvallend goede smaak hebben, waarmee ze dus veel beter smaken dan de eerste generatie blauwe tomaten die op de markt verschenen.

De productieve planten hebben een dicht gebladerte en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Het ras ‘Dark Galaxy’ heeft nog niet in FruitLent gegroeid en zal in een nader te bepalen seizoen (waarschijnlijk 2022) worden getest. Omdat de zaden in 2021 zijn verkregen, verwachten we dat van de bovenvermelde onstabiliteit ten tijde van de introductie nu geen sprake meer zal zijn. Nadat ‘Dark Galaxy’ is getest, zal de bovenstaande beschrijving -zo nodig- worden aangepast en zullen ook eigen foto’s worden geplaatst.