Rasbeschrijving Pluots

Dapple Dandy

Net als de overige Pluot ® rassen is ‘Dapple Dandy’ ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië). Omstreeks 1995 geïntroduceerd via Dave Wilson Nursery in Californië, die in de Verenigde Staten de rassen van Zaiger’s Genetics vermeerdert.
‘Dapple Dandy’ is ontstaan uit een kruising van een Japanse pruim met het identificatienummer ’58GA338′ en een Plumcot-selectie van onbekende herkomst. De Japanse pruim met het identificatienummer ’58GA338′ betrof een kruising tussen de Japanse pruimen ‘Laroda’ en ‘Queen Ann’.
Door de bovenomschreven afstamming bestaat het erfelijke materiaal van de Pluot ® ‘Dapple Dandy’ dus voor 75% uit Japanse pruim en voor 25% uit abrikoos.

Het ras ‘Dapple Dandy’ is in Californië een commercieel succes geworden. Het was daarmee de eerste Pluot ® die op grotere schaal een commerciële doorbraak maakte. Door het merkwaardige bonte uiterlijk van de vruchten heeft de grote Californische steenfruitteler Kingsburg Orchards besloten om de vruchten van ‘Dapple Dandy’ onder de eigen merknaam ‘Dinosaur Egg’ ® op de markt te brengen (geïnspireerd door de Jurassic Park-films die rond die tijd in de bioscoop draaiden). Daardoor is dit ras ook wel onder de merknaam ‘Dinosaur Egg’ ® bekend geworden. Ook wordt wel de naam ‘Brontosaur Egg’ gebruikt.

‘Dapple Dandy’ geeft grote tot zeer grote ronde vruchten die in Nederland omstreeks begin tot medio september afrijpen. De vruchten worden met gemak groter dan 100 gram en diverse vruchten passeren zelfs de 150 gram. Ze hebben een nogal onderscheidbaar kleurpatroon en zijn daardoor erg opvallend. De vruchtschil is namelijk bleekgroen tot geel met daarop rode stippen, waardoor de vrucht een bont uiterlijk heeft. De bonte kleur is het beste zichtbaar na verwijdering van de waslaag. De schil kleurt roder naarmate de vrucht rijper is en kleurt ook roder gedurende koude bewaring, waardoor het typische kleurpatroon verloren kan gaan (zie de bijgevoegde foto’s, waarop ook enkele rijpe vruchten na koude bewaring zijn weergegeven).

Het zeer stevige vruchtvlees is roze tot rood van kleur en ontwikkelt een goede zoet/zuur-balans met een goede smaak. In 2011 hebben we in FruitLent een suikermeting gedaan bij enkele van de geoogste vruchten; deze hadden een suikergehalte van 17,6 tot 18,9% Brix. Ze smaken naar onze mening goed en het uitermate stevige vruchtvlees is heel anders dan je van gewone pruimen gewend bent. De lyrische Amerikaanse verhalen over de smaak vinden we echter overdreven. We zijn ook van mening dat geen aroma van abrikozen vast te stellen is. Dit neemt allemaal niet weg dat ze dus wel goed smaken en dat we vooralsnog tevreden zijn over ‘Dapple Dandy’.

Door Dave Wilson Nursery werd een nogal Amerikaans aandoend YouTube-filmpje over dit ras gepubliceerd.

In de commerciële teelt worden de vruchten van ‘Dapple Dandy’ niet altijd voldoende rijp geoogst, waardoor een groot gedeelte van het smaakpotentieel verloren gaat. Om een goede smaak te waarborgen, moeten de vruchten geoogst worden op het moment dat het volledige vruchtvlees vanaf de schil tot op de steen minimaal lichtrood verkleurd is. De verhoudingsgewijs kleine steen hecht enigszins aan het vruchtvlees. Rijpe vruchten hangen vast aan de boom, waardoor het mogelijk is om oogstrijpe vruchten nog enkele weken aan de boom te laten hangen. De vruchten zijn goed bewaarbaar en goed transporteerbaar.

De bomen van ‘Dapple Dandy’ zijn zeer groeikrachtig en groeien breed uit. De productiviteit is goed (mits de bloesems uiteraard niet bevriezen). Bloeit extreem rijk met kleine wit gekleurde bloesems. De bloei is zodanig rijk dat de takken tijdens de bloeiperiode rondom zijn bezet met bloesems. De bloeitijd ten opzichte van andere Pluots ® valt vroeg tot middentijds. Niet zelfbestuivend. Kan bestoven worden door de Japanse pruim ‘Santa Rosa’ of door de Pluots ® ‘Flavor Queen’ en ‘Flavor Supreme’.

De boom in FruitLent wordt opgekweekt in hoogstam-vorm en bloeide in 2010 voor het eerst. De boom zou in 2010 tevens voor het eerst vruchten hebben gedragen, doch deze zijn afgevallen tijdens het noodweer dat in de vroege avond van 14 juli 2010 over een deel van Nederland trok. In 2011 droeg de boom wederom vruchten en vanaf dat jaar draagt de boom jaarlijks (doch niet rijkelijk, waarschijnlijk door een gebrek aan bestuiving).
Tijdens de zomerstorm van 25 juli 2015 is de boom geheel gevloerd. Daardoor is ‘Dapple Dandy’ vanaf dat moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.