Rasbeschrijving tomaten

Dancing with Smurfs - blauwe (paarse) cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door de bekende tomaten- en aardappelveredelaar Tom Wagner (Everett, Washington, USA) en werd in 2012 geïntroduceerd via New World Seeds & Tubers (Washington, USA); dit bedrijf werd in 2011 door Tom Wagner en Rob Wagner gestart voor de verkoop van hun bijzondere tomaten- en aardappelrassen. De naam ‘Dancing with Smurfs’ is ontleend aan de dertiende aflevering van het dertiende seizoen “Dances with Smurfs” van de Amerikaanse animatieserie South Park. Bij de introductie is het ras nog niet helemaal stabiel.

‘Dancing with Smurfs’ is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een cherrytomaat met een rode basiskleur, waarbij de schil van de vruchten is voorzien van een sterke paarse verkleuring.
 Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

In het geval van ‘Dancing with Smurfs’ hebben de vruchtjes een zeer intense paarse verkleuring (zie onderstaande foto’s), waarmee de vruchtjes echte blikvangers zijn !

De vruchtjes zijn rond en hebben het formaat van een grove cherrytomaat (gemiddeld 15-20 gram zwaar). De smaak is voor een blauwe tomaat redelijk intens en is daarmee in ieder geval veel beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

‘Dancing with Smurfs’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben eveneens een paarsachtige verkleuring van de stengels en bladeren en groeien als een wat compactere stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten hebben de neiging veel dieven te vormen, zoals op de bladeren en op de plaatsen waar al eerder dieven zijn weggenomen. Aangezien de vruchttrossen een beperkte omvang hebben en de vruchtjes klein van formaat zijn, hebben de planten een bescheiden productiecapaciteit.