Rasbeschrijving tomaten

Damsel (F1-hybride) - roze vleestomaat

Dit F1-hybride ras werd eind 2016 geïntroduceerd en was de eeste commerciële introductie van veredelaar Dr. Jason Robert Cavatorta van EarthWork Seeds in Orlando (Florida). De zaden worden voor de biologische markt in vermeerderd in Californië door Nipomo Native Seeds.

‘Damsel’ is een ras met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie van ‘Damsel’ zou moeten behoren tot de BEST BESCHIKBARE in de huidige markt, omdat de de resistentie in ‘Damsel’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘).
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Daarnaast heeft ‘Damsel’ ook nog ingekruiste natuurlijke resistenties tegen:
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– gedeeltelijke resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

‘Damsel’ produceert fraaie roze gekleurde middelgrote vleestomaten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo’n 225 gram (grootste vruchten tot 450 gram). De vruchten hebben een platronde vorm en zijn slechts heel licht geribd. De vruchten zijn in het rijpe stadium redelijk goed bewaarbaar. Gevoelig voor scheuren onder stressvolle omstandigheden.

Het donkerroze vruchtvlees is vrij zacht en staat bekend om de buitengewoon goede smaak die doet denken aan die van oude rassen (rijke zoete smaak).

De productieve planten hebben een gemiddelde groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten vragen echter relatief weinig onderhoud.