Rasbeschrijving tomaten

Crovarese - rode cocktailtomaat

Italiaanse variëteit, die hetzelfde oorsprongsgebied lijkt te hebben als de beroemde ‘San Marzano’ tomaat.

Dit ras geeft kleine ovaal-langwerpige helderrode vruchtjes met een gemiddeld vruchtgewicht van circa 25 gram. De vruchtjes hebben daarmee het formaat van een cocktailtomaat. In het onrijpe stadium hebben de vruchtjes een groenkraag.

De vruchtjes hebben een zachte dunne schil en sappig lichtrood gekleurd vruchtvlees met een goede smaak indien we deze vergelijken met een gewone tomaat. De smaak lijkt niet op cherrytomaten. Geschikt voor verse consumptie. Worden in Italië ook gebruikt voor het inmaken van de complete vruchtjes.

‘Crovarese’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2019 waren in de hobbykas 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Net als het ras ‘Principe Borghese’ wordt ‘Crovarese’ in Italië ook gebruikt voor winterbewaring. Van deze bewaarmethode zijn beroemd de Piennolo del Vesivio DOP. Hierbij worden de trosjes met gerijpte tomaatjes rondom aanéén geregen tot strengen met tomaatjes die vervolgens op een droge plaats onder onder een afdak worden opgehangen om zodoende de gehele winter door te kunnen gebruiken.

De planten zijn groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Doordat de vruchttrossen niet heel groot zijn en het gemiddeld vruchtgewicht circa 25 gram bedraagt, zijn de planten qua opbrengst in gewicht niet heel productief.