Rasbeschrijving tomaten

Crokini (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is omstreeks 2019-2020 geïntroduceerd door de firma HM Clause (Saint-Rémy de Provence, Frankrijk).
 Download hier de Franstalige promotiefolder van ‘Crokini’ (PDF-bestand van 401 kB).
Er is door de firma Clause zelfs een speciale meertalige website gelanceerd voor dit ras: klik hier voor de Nederlandstalige website. Ook heeft de firma Clause een Youtube-filmpje over dit ras geplaatst: bekijk hier het Youtube-filmpje van HM Clause.

In 2020 won ‘Crokini’ een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende variëteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen. Door de AAS is ook een Youtube-filmpje over dit ras geplaatst: bekijk hier het Youtube-filmpje van AAS.

‘Crokini’ heeft een redelijke resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Helaas is niet gepubliceerd op welke resistentiegenen de resistentie is gebaseerd. Gelet op de herkomst van het ras, verwachten we dat resistentie in ‘Crokini’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘, zeer waarschijnlijk beiden heterozygoot aanwezig) en zou daarmee behoren tot de best beschikbare in de huidige markt.
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Daarnaast heeft ‘Crokini’ ook nog ingekruiste natuurlijke resistenties tegen:
– tomatenmozaïekvirus;
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 0);
– bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum, fysio A-E);
– gemiddelde resistentie tegen het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV);
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Kleine rode vruchtjes van 15 tot 18 gram zwaar. Zeer goede zoete smaak. De stevige vruchtjes zijn weinig gevoelig voor scheuren en kunnen lang aan de plant blijven hangen. Ze hangen aan niet al te grote trossen, tot 10-12 vruchtjes per tros.

De vrij compacte planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.

Het ras ‘Crokini’ is nog niet in FruitLent getest, maar zaden zijn al wel in de collectie aanwezig. Het ras zal in een nader te bepalen seizoen (waarschijnlijk 2021) worden getest. Daarna zal de bovenstaande beschrijving -zo nodig- worden aangepast en zullen ook eigen foto’s worden geplaatst.