Rasbeschrijving tomaten

Crnkovic Yugoslavian - roze vleestomaat

Heeft u ook wel eens van die reusachtige vleestomaten zien liggen op een streekmarkt in Italië en uzelf afgevraagd welk ras dat is ?  Nou, wij wel !

Wij zagen deze reusachtige tomaat voor het eerst in 2008 op de groente- en fruitmarkt naast de beroemde Rialto-brug in Venetië. We hadden echter verzuimd om er een vrucht van te kopen en we namen ons voor om deze meteen te kopen als we deze weer ergens zouden zien.

In de zomer van 2014 was het zo ver: we vonden de reusachtige vruchten bij een locale groente- en fruitzaak in het westen van Slovenië, vlakbij de Italiaanse grens. De eigenaar van de zaak kon ons de naam van dit tomatenras niet zeggen, maar hij vertelde ons dat hij deze kocht bij een teler vlak over de Italiaanse grens, in het nabijgelegen Friuli-gebied (noordoorst Italië). Vervolgens hebben we met de hulp van twee Italiaanse tomatenverzamelaars de naam van dit ras achterhaald: ‘Crnkovic Yugoslavian’.

‘Crnkovic Yugoslavian’ geeft dus zeer grote vleestomaten met een donkerroze kleur. Ze hebben een iets afgeplatte vorm en zijn nauwelijks geribd. De vruchten hebben fraaie schouders en zijn weinig gevoelig voor scheuren. Een vruchtgewicht van ½ tot 1 kilogram is vrij normaal en uitschieters tot 2 kg per vrucht zijn ook niet heel uitzonderlijk. Aan de hand van wat we hebben gezien, verwachten we dat het ook mogelijk zal zijn om vruchten van meer dan 2 kg te telen.

Het donkerroze vruchtvlees is zeer vlezig, bevat heel weinig zaden, is in rijpe toestand vrij zacht en goed van smaak.

De planten zijn behoorlijk groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De bloemtrossen hebben een onregelmatige vorm met grote grof uitgevoerde bloemen, waarvan slechts een klein gedeelte vruchten zet. De eerste vruchten rijpen al middelvroeg (hetgeen best bijzonder is voor zo’n reusachtige vleestomaat).