Rasbeschrijving tomaten

Crimson Crush (F1-hybride) - rode tomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Simon Crawford van Burpee Seeds in samenwerking met promovendus James Alexander Stroud van de Bangor Universiy (Wales).

Het ras werd in december 2014 met een flinke PR-campagne geïntroduceerd via Sutton Seeds in Engeland, waarbij door Suttons (een beetje tegen de zin van de veredelaars) werd geclaimd dat dit ’s werelds eerste 100% aardappelziekteresistente tomaat zou zijn.

De resistentie van ‘Crimson Crush’ tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans) is inderdaad behoorlijk goed, maar niet 100% is (zoals aanvankelijk door Suttons werd geclaimd). Door deze resistentie is dit ras extra geschikt voor buitenteelt in Nederland. Alhoewel door de veredelaar niet is gepubliceerd op welke genen de resistentie is gebaseerd, is deze vrijwel zeker gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘). Daarmee behoort de resistentie van ‘Crimson Crush’ tot de BEST BESCHIKBARE in de huidige markt.
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Ons is gebleken dat de planten ook resistent zijn tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum). Er is niet gepubliceerd of ‘Crimson Crush’ ook nog ingekruiste natuurlijke resistenties tegen andere ziektes heeft (voor een moderne F1-hybride mogen we verwachten dat dit het geval zal zijn).

De vruchten zijn in het onrijpe stadium overwegend bleekgroen van kleur, derhalve zonder nadrukkelijke donkergroene kraag, maar zijn naar het steeltje toe wel iets donkerder verkleurd. In het rijpe stadium geeft ‘Crimson Crush’ vrij grote rode vruchten met een ronde tot platronde vorm. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 90 tot 100 gram.

De eerste vruchten rijpen al vrij vroeg. Het sappige vruchtvlees heeft een redelijke, derhalve geen uitmuntende, smaak. Licht scheurgevoelig en een vrij stevige schil.

De tamelijk productieve planten hebben een zeer matige groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Er zijn op internet echter ook recensies te vinden die aangeven dat de planten ook prima als struik kunnen worden opgekweekt. We verwachten dat dit inderdaad goed te doen is, want de groeikracht is zodanig zwak dat de planten de neiging hebben dat de kop er uit groeit.

‘Crimson Crush’ is ook geschikt om in een onverwarmde hobbykas te telen.