Rasbeschrijving tomaten

Costoluto Fiorentino - rode vleestomaat

Oud Italiaans ras uit de regio van Florence (Toscane) in Italië.

Het is waarschijnlijk dat er verschillende rassen circuleren onder dezelfde naam. Op een eerdere versie van deze website hadden we een ander type onder deze naam beschreven. De vorige beschrijving hebben we gewisseld voor de onderstaande beschrijving. Deze is gebaseerd op de planten waarvan we de zaden in Italië hadden gekocht. De vraag blijft natuurlijk of de onderstaande beschrijving de “echte” ‘Costoluto Fiorentino’ is (dit weten we ook niet met zekerheid).

De planten van dit ras geven een goede opbrengst met vrij kleine geribbelde rood gekleurde vleestomaten. De vruchten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ruim 100 gram, hetgeen voor een vleestomaat klein is. Door de vorm en de meerhokkigheid gaat het echter onmiskenbaar om een vleestomaat.

Het vruchtvlees is vrij zacht en heeft een goede smaak.

‘Costoluto Fiorentino’ is een ras waarvan de eerste vruchten tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een sterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.