Rasbeschrijving tomaten

Copia - geel-rood gestreepte vleestomaat

Dit ras is ontwikkeld door Jeff Dawson in Sebastopol (Californië) uit een gestabiliseerde kruising van ‘Green Zebra’ met ‘Marvel Stripe’. Hij noemde het ras naar het American Center for Food Wine and the Arts (COPIA). Commerciëel geïntroduceerd door Totally Tomatoes in 2003.

Qua kleurstelling is dit één van de meest spectaculaire verschijningen: de grote tot soms zeer grote vleestomaten (tot 1 kg) hebben namelijk een gele kleur met rode strepen. Het zachte vruchtvlees is geel met rode vlammen en heeft een zoete smaak. Helaas kunnen veel vruchten misvormd zijn.

‘Copia’ is een ras waarvan de eerste vruchten middellaat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 78 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien krachtig en vormen in de kas niet veel vruchten. We hebben vernomen dat dit ras onder koelere omstandigheden (bijvoorbeeld onder plastic regenkappen) wat gemakkelijker vruchten zet.