Rasbeschrijving tomaten

Consuelo (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Op internet zijn pagina’s te vinden waaruit de suggestie ontstaat dat dit ras ook bekend is onder de naam ‘Crimson Cherry’, maar we zijn er niet zeker van of dit juist is.

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Simon Crawford van Burpee Seeds en werd omstreeks 2019-2020 op de Europese markt geïntroduceerd door Burpee Europe. Vóór de introductie was dit ras bekend onder het voorlopige kwekersnummer ‘15085’.

‘Consuelo’ heeft een redelijke resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Helaas is door de veredelaar niet gepubliceerd op welke genen de resistentie is gebaseerd. We vermoeden dat de resistentie in ‘Consuelo’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘). Indien dit juist is, dan behoort de resistentie van ‘Consuelo’ tot de best beschikbare in de huidige markt.
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Er is niet officieel gepubliceerd of ‘Consuelo’ ook nog ingekruiste natuurlijke resistenties tegen andere ziektes heeft (voor een moderne F1-hybride mogen we verwachten dat dit het geval zal zijn).

‘Consuelo’ is een rode cherrytomaat met ronde tot platronde vruchtjes van 15 tot 20 gram zwaar. De vruchtjes kunnen onderling echter wat variëren in grootte, waardoor er ook diverse vruchten worden gevormd die voor een cherrytomaat aan de grote kant zijn. Daardoor zou je dit ras ook kunnen kwalificeren als cocktailtomaat.

De vruchtjes hangen in lange trossen aan de plant en hebben een goede zoete smaak. De eerste vruchtjes rijpen middentijds.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. Zowel geschikt voor buitenteelt als teelt in de hobbykas.

Het ras ‘Consuelo’ is nog niet in FruitLent getest, maar zaden zijn al wel in de collectie aanwezig. Het ras zal in een nader te bepalen seizoen (waarschijnlijk 2021) worden getest. Daarna zal de bovenstaande beschrijving -zo nodig- worden aangepast en zullen ook eigen foto’s worden geplaatst.