Rasbeschrijving tomaten

Cocktail Crush (F1-hybride) - rode cocktailtomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Simon Crawford van Burpee Seeds en werd omstreeks 2019 op de Europese markt geïntroduceerd door Burpee Europe. Vóór de introductie was dit ras bekend onder het voorlopige kwekersnummer ‘12072’. Het ras is bedoeld voor de buitenteelt of de teelt in onverwarmde kassen.

‘Cocktail Crush’ heeft een goede resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Helaas is door de veredelaar niet gepubliceerd op welke genen de resistentie is gebaseerd. We vermoeden dat de resistentie in ‘Cocktail Crush’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘). Indien dit juist is, dan behoort de resistentie van ‘Cocktail Crush’ tot de BEST BESCHIKBARE in de huidige markt.
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Ons is gebleken dat de planten ook resistent zijn tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum). Er is niet officieel gepubliceerd of ‘Cocktail Crush’ ook nog ingekruiste natuurlijke resistenties tegen andere ziektes heeft (voor een moderne F1-hybride mogen we verwachten dat dit het geval zal zijn). Volgens een bron op internet zou ‘Cocktail Crush’ ook resistent zijn tegen verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae), Fusarium-vaatziekte en Alternaria-bladvlekkenziekte, maar we weten dus niet zeker of dit juist is.

De vruchten zijn in het onrijpe stadium bleekgroen van kleur, derhalve zonder groenkraag.

In het rijpe stadium geeft ‘Cocktail Crush’ uniforme ronde rode vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 40 tot 50 gram. Met dit formaat gaat het om een cocktailtomaat (zoals de naam ook al doet vermoeden).

De eerste vruchten rijpen al vrij vroeg. Het sappige vruchtvlees heeft een goede smaak met een goede zoet/zuur-verhouding. Vrij stevige schil en matig scheurgevoelig.

De tamelijk productieve planten hebben een matige tot middelsterke groeikracht  met de bladeren vrij dicht op elkaar. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Door de compactere plantopbouw kan het ook geen kwaad om hier en daar een blad uit te dunnen als ze te dicht op elkaar zitten.