Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Clara Zetkin

Wordt ook wel geschreven als ‘Klara Zetkin’.

Dit is een vrouwelijk ras welke in 1926 werd geselecteerd door de bekende Russische veredelaar Ivan V. Mitsjoerin (1855-1935); deze heeft in het begin van de 20-ste eeuw veel selectiewerk uitgevoerd dat leidde tot enkele rassen die met name waren bedoeld voor inwoners in grote gebieden van Rusland met zeer lage wintertemperaturen, waardoor de inwoners van die gebieden toch in staat zouden zijn om eetbare vruchten in hun tuin te telen. Er wordt wel beweerd dat het om een kruising met Actinidia arguta zou gaan, doch dit is niet zeker. Het ras is vernoemd naar de Duitse vrouwenrechtenactiviste Clara Zetkin (1857-1933).

De planten van ‘Clara Zetkin’ bloeien met alleenstaande bloemen, die daarna middelgrote vruchtjes geven (circa 3,8 gram), ongeveer 3 cm lang en 1,4 cm dik, cilindrisch van vorm, lichtgroene schil voorzien van witgroene strepen. Het vruchtvlees is bleekgroen, sappig, zeer zoet en aromatisch. Bij volledige rijpheid wordt het vruchtvlees transparant. De eerste vruchtjes zijn rijp rond eind juli tot midden augustus. Het vitamine C gehalte bedraagt ongeveer 700 mg per 100 g.
Volgens de oorspronkelijke beschrijvingen van dit ras, zouden de vruchtjes de goede eigenschap hebben niet zo vlug af te vallen zodra ze rijp zijn geworden; dit blijkt echter niet overeen te stemmen met de praktijk, want ook van ‘Clara Zetkin’ vallen de rijpe vruchtjes gemakkelijk van de plant.

Het ras ‘Clara Zetkin’ is sinds het voorjaar van 2012 in FruitLent aanwezig en was opgeplant in een grote pot, ter afwachting van het uitplanten op de definitieve plaats. Echter, in het voorjaar van 2014 is gebleken dat de plant het lange wachten in de pot niet heeft overleefd. Daardoor is ‘Clara Zetkin’ op dit moment niet meer aanwezig in de collectie van FruitLent.