Rasbeschrijving citroenen

Citroenen

In FruitLent was één citroenenboom (Citrus limon) aanwezig. Het betreft een geënte boom van het oude Italiaanse ras ‘Lunario‘. Dit ras geeft langwerpig gevormde vruchten en wordt ook wel ‘Quattro Stagioni’ ofwel de vierjaargetijden-citroen genoemd, omdat zij bij elke groeispurt opnieuw bloemen geeft en dus dikwijls tegelijkertijd bloemen en vruchten draagt.

Omdat de citroen in het Nederlandse klimaat niet winterhard is, staat de boom in FruitLent in een grote pot en overwintert deze ’s winters op een vorstvrije plaats. Citrusplanten houden ervan om ’s winters niet te warm te overwinteren, bij voorkeur overdag niet warmer dan 12 graden Celcius.

Citrusplanten hebben in het Nederlandse klimaat vaak last van chlorose (gele bladverkleuring) doordat bepaalde mineralen bij lagere temperaturen moeilijk kunnen worden opgenomen. Ook kan aantasting door schildluizen een hardnekkig probleem zijn. Vanwege deze citrus-gerelateerde problemen hebben wij eind 2010 besloten om onze citroenboom uit de collectie van FruitLent te verwijderen.