Rasbeschrijving chilibes

Chilibes

Ribes magellanicum.

Voor zover wij weten heeft deze soort nog geen gangbare Nederlandse naam. Bij gebreke van een gangbare Nederlandse naam, hebben we besloten deze soort aan te duiden als Chilibes, naar het herkomstgebied van de soort.

Er is weinig betrouwbare informatie over deze soort te vinden.

Uit eigen ervaring hebben we vastgesteld dat de plant in het voorjaar rijkelijk en gedurende een vrij lange periode bloeit met fraaie lange trossen (zie onderstaande foto’s), waardoor de plant in de siertuin zeker niet misstaat. Ondanks de rijke bloei hebben wij echter nog geen vruchten kunnen oogsten. Er wordt wel beweerd dat één struik geen vruchten kan zetten omdat de soort mogelijk zelf-incompatibel zou zijn. Kruisbestuiving tussen niet verwante planten zou in dat geval noodzakelijk zijn.

Net als veel zwarte bessenrassen is Ribes magellanicum gevoelig voor roest. Ook kan de plant aangetast worden door de bessenbladvalziekte (Drepanopeziza ribis). De bladeren blijven in de herfst erg lang aan de struik, voordat deze allemaal zijn afgevallen.

Nadere informatie volgt nog.

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2015 één Chilibes aanwezig. Deze is op 27 februari 2016 op een definitieve plek in het siertuingedeelte van FruitLent uitgeplant. Tot nu toe heeft de plant geen vruchten gedragen. In het voorjaar van 2019 bleek onze Chilibes-struik  dood te zijn gegaan, zodat de Chilibes vanaf dat moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.