Rasbeschrijving blauwe druiven

Chevchenko

Herkomst: Afkomstig uit Rusland. Ontstaan een kruising van ‘Zarya Severa’ x ‘Parkent’.

Het ras ‘Zarya Severa’ is op zijn beurt een kruising van ‘Precose de Malingre’ met de Aziatische druif Vitis amurensis.

Trossen en bessen: Geeft blauwe bessen met een ronde tot licht ovale vorm aan middelgrote iets langwerpige trossen. De middelgrote bessen hebben stevig vruchtvlees met een zoete doch neutrale smaak. ‘Chevchenko’ rijpt vroeg, in Nederland omstreeks medio september. De bessen hebben een dunne schil.

Groei: Zeer sterke groei, half-opgericht, met gemiddelde diefvorming.

Ziekten: Goede resistentie tegen schimmelziekten. Door de dunne schil zijn de bessen extra gevoelig voor wespenvraat.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en in het voorjaar van 2011 als containerplant uitgeplant. De stok droeg in 2012 voor het eerst een paar trosjes en kwam in 2013 goed in productie.

Op 2 april 2021 is de stok van ‘Chevchenko’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. Aangezien  we de hand hadden weten te leggen op een partij plantmateriaal van weer nieuwere Oost-Europese tafeldruifrassen, moesten wat bestaande stokken het veld ruimen. ‘Chevchenko’ lag dan voor de hand om te ruimen, vanwege de lagere totaalscore (zie onder). De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Nadezhda Azos’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Vooralsnog komen wij in onze totaalbeoordeling bij ‘Chevchenko’ niet verder dan MATIG. Dit heeft te maken met de dunne schil van de vruchten (risico op scheuren en wespenvraat) en met de zeer sterke groeikracht, in combinatie met gemiddelde diefvorming. Verder blinkt het ras eigenlijk nergens echt in uit, behalve dan de vroege rijping (maar er zijn betere blauwe rassen die ook vroeg rijpen).