Rasbeschrijving tomaten

Cherry Bomb (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Johnny’s Selected Seeds (Winslow, Maine, USA), met behulp van materiaal dat afkomstig was van een Duitse tomatenhobbyist. Met hulp van onderzoekers van de Cornell University is de resistentie tegen de aardappelziekte onder de plaatselijke Noord-Amerikaanse omstandigheden vastgesteld. Het ras werd vervolgens in 2016 geïntroduceerd.

‘Cherry Bomb’ geeft uniforme donkerrode cherrytomaten in het ideale formaat: gemiddeld 14 gram per stuk. De vruchtjes hangen aan middelgrote onvertakte trossen, zijn rond tot licht ovaal van vorm en hebben een levendige rode kleur met een hoog lycopeen-gehalte. De smaak van het stevige vruchtvlees is zeer goed en komt overeen met de klassieke cherrytomatensmaak: zoet en uitgebalanceerd. De vruchtjes hebben een opvallende grote kelk, hetgeen ze een aantrekkelijk uiterlijk geeft indien de vruchtjes met kelk worden geoogst.

‘Cherry Bomb’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 49 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De groeikrachtige planten groeien als een stamtomaat, waardoor normaliter de dieven worden weggenomen. Het is in de buitenteelt echter mogelijk om diverse dieven te laten doorgroeien, waardoor een grote struik wordt gevormd.

‘Cherry Bomb’ heeft volgens de Amerikaanse testresultaten een zeer hoge resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras ook heel interessant kan zijn onder Nederlandse omstandigheden.
Er is onderzoek gedaan naar de genetische samenstelling van deze hybride, maar deze is helaas nog niet 100% opgehelderd. Uit het onderzoek is dit ras positief getest op de aanwezigheid van het resistentiegen Ph-2, maar is niet positief getest op de aanwezigheid van het resistentiegen Ph-3.
De daadwerkelijke resistentie is onder Amerikaanse omstandigheden echter veel hoger dan op basis van alleen een Ph-2 resistentie verwacht mag worden. Daarom kan met zekerheid worden gesteld dat in ‘Cherry Bomb’ naast de Ph-2 resistentie nog andere (tot nu toe onbekende) resistentiegenen aanwezig zijn die een bijdrage leveren aan de resistentie van ‘Cherry Bomb’. In een buitenproef in 2016 vonden we echter dat de resistentie tegen viel.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we bovendien de indruk gekregen dat ‘Cherry Bomb’ ook resistent is tegen Cladosporium fulvum, aangezien de plant in 2017 in onze hobbykas niet door deze ziekte werd aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.