Rasbeschrijving tomaten

Cherokee Green - groene vleestomaat

Dit ras is afkomstig van hobbykweker Craig LeHoullier (Raleigh, North Carolina) die deze in 1997 heeft gevonden tussen planten van ‘Cherokee Chocolate’. Hij meende dat het hier ging om een stabiele mutatie van ‘Cherokee Chocolate’. Dat het om een stabiele mutatie zou gaan werd nadien betwist door andere hobbytuinders die vast stelden dat nakomelingen van ‘Cherokee Green’ soms verschillende vruchtkleuren en vruchtvormen hadden, hetgeen suggereerde dat het toch zou gaan om een kruising en geen mutatie.

Aangezien ‘Cherokee Green’ inmiddels de nodige jaren op de markt is, zullen de huidige nakomelingen ongetwijfeld stabiel zijn.

Het gaat om een groene vleestomaat, waarbij de vruchten in het rijpe stadium groen van kleur blijven. Het rijpe stadium wordt alleen verraden door een ambergroene gelige tint.

De vruchten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 200 tot 300 gram (uitschieters naar beneden en naar boven van 125 tot 450 gram) en hangen aan trossen van 3 tot 5 stuks aan de plant. Het vlezige vruchtvlees wordt veel geprezen om zijn zeer goede rijke smaak. De eerste vruchten rijpen laat.

Door de grootte van de vruchten en de goede smaak van het vruchtvlees geschikt voor het maken van een opvallende groene pastasaus !

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Cherokee Green’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021). Daarna zullen ook eigen foto’s worden geplaatst en wordt de bovenstaande beschrijving (zo nodig) aangepast.