Rasbeschrijving zoete kersen

Cerise blanche d'Harcigny (ENR)

Dit oude geelvruchtige ras is door Espace Naturel Régional (ENR) in Noord-Frankrijk uitgeselecteerd.
Lees hier meer over de ENR-rassen.
Dit ras wordt gezien als een traditioneel ras uit de streek l’Avesnois Thiérache. Het is aannemelijk dat het ras is genoemd naar het dorpje Harcigny, gelegen in het departement Aisne, regio Picardië in Noord-Frankrijk (zo’n 60 km ten noorden van Reims). Verdere bijzonderheden over de herkomst ontbreken.

Rijpt laat (6-de kersenweek), derhalve ongeveer gelijk tot iets vroeger in vergelijking tot ‘Kordia’ en ‘Dönissens Gelbe Knorpelkirsche’. De vruchten van dit ras zijn volledig geel (zonder blos) en hangen aan middellange tot lange stelen en zijn ten opzichte van de ouderwetse rassen van normaal formaat; dit betekent dat ze ten opzichte van de moderne grootvruchtige rassen aan de kleine kant zijn. Het vruchtvlees is tamelijk stevig en goed van smaak. In geval van regen zijn de vruchten tamelijk gevoelig voor barsten; gebarsten vruchten kunnen daarna snel over gaan tot rotting. Zoals bij de andere geelvruchtige kersen zijn de plekken waar de vruchten tijdens wind tegen takken of bladeren geschuurd hebben gemakkelijk te zien in de vorm van een bruine verkleuring.

Op sap ingemaakte vruchten van gele kersen zien er erg fraai uit.

De vruchten van ‘Cerise blanche d’Harcigny’ lijken erg veel op die van ‘Dönissens Gelbe Knorpelkirsche’, met dien verstande dat we de indruk hebben dat de smaak nog nét iets beter is (door het ontbreken van het bittere tintje), de vruchtgrootte een fractie groter, doch wel gevoeliger voor barsten.

De bomen van dit ras groeien de eerste jaren nog iets krachtiger, maar de groei neemt daarna al snel af tot een matige en zelfs zwakke groeikracht. De takken groeien hangend. Oudere takken verkalen vrij snel. De bladeren hebben een lichtgroene kleur en kunnen later in het seizoen omkrullen. De bladeren kunnen in de herfst iets vroeger af vallen dan bij de andere rassen.

De S-allel combinatie is niet bekend, waardoor niet kan worden vastgesteld met welke andere rassen de ‘Cerise blanche d’Harcigny’ een goede bestuivingscombinatie vormt. We vernemen graag de S-allel combinatie van ‘Cerise blanche d’Harcigny’ indien iemand dat weet (e-mail).
Door de aanwezigheid van diverse andere rassen zou de bestuiving in FruitLent in beginsel geen problemen mogen opleveren. Dit blijkt echter wel het geval. Dit komt door de zeer late bloei van ‘Cerise blanche d’Harcigny’; deze bloeit in sommige jaren namelijk nóg later dan ‘Regina’. Bovendien weten we niet zeker of ‘Regina’ een geschikte bestuiver is voor dit ras. In jaren dat ‘Cerise blanche d’Harcigny’ zo extreem laat bloeit, kan de bestuiving te wensen over laten. Dit ondervinden we met name sinds we de boom van ‘Büttners Gelbe Knorpelkirsche’ uit onze collectie hebben verwijderd (kennelijk was dit een geschikte bestuiver voor dit ras).

Ten opzichte van de twee andere geelvruchtige kersenrassen in FruitLent, valt ‘Cerise blanche d’Harcigny’ op door de zwakke groeikracht van de boom, waardoor de bomen relatief klein blijven en geschikter zijn voor kleine standplaatsen. Bovendien smaken de vruchten goed. Alle eigenschappen afrwegende, geven wij binnen de geelvruchtige rassen echter toch de voorkeur aan ‘Dönissens Gelbe Knorpelkirsche’.

Buitenlandse boomkwekers die bomen aanbieden van geelvruchtige kersenrassen merken daarbij vaak op dat de vruchten niet door de vogels worden gegeten. Dit zal mogelijk juist zijn voor gebieden in het buitenland waar de druk van vogels niet zo groot is. In Nederland hebben we echter over het algemeen te maken met een grote druk van vogels, waardoor we uit eigen ervaring kunnen zeggen dat ook bij geelvruchtige kersen afscherming met vogelwerende netten strikt noodzakelijk is !

De boom werd in oktober 2005 in FruitLent geplant en is geënt op de moderne onderstam ‘GiSelA 5‘. De boom kwam in 2007 voor het eerst in productie. Gemiddeld vruchtgewicht: 6,9 gram (2009) en 8,4 gram (2015).
De boom is op 2 juli 2016 verwijderd uit de collectie van FruitLent, teneinde plaats te maken voor een nieuwe boom van het ras ‘Rainier’. Vanaf 2 juli 2016 is ‘Dönissens Gelbe Knorpelkirsche’ het enige zuiver gele kersenras in de collectie van FruitLent.