Rasbeschrijving grote bosaardbei (Fragaria moschata)

Capron Framboise

Dit ras behoort tot de grote bosaardbei of muskusaardbei of muskaataardbei (Fragaria moschata) en wordt ook wel kortweg ‘Capron’ genoemd.

Het is goed mogelijk dat dit ras dezelfde, of vergelijkbaar, is met de ‘Le Chapiron’ die al in 1576 werd beschreven door Lobel. In 1591 werd hetzelfde ras door Lobel ‘Chapiton’ genoemd. De afgeleide naam ‘Le Capiton’ komt vervolgens voor in een boek van 1665. En in 1672 wordt de ‘Capron’ vervolgens voor het eerst beschreven door Quintinye (tuinman van Lodewijk XIV), waarbij het dus goed mogelijk is dat het in alle gevallen gaat om hetzelfde ras.

Het is een éénmaal dragend ras met tweeslachtige bloemen die worden opgevolgd door vruchten die iets groter zijn dan van de kleine bosaardbei (5 tot 8 gram). Rijpe vruchten worden aan de buitenkant helderrood van kleur. Het vruchtvlees is wit van kleur en heeft een sterk aroma.

De planten zijn niet erg productief en vormen veel uitlopers en kunnen daardoor snel verwilderen. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld geschikt als onderbegroeiing in een tuin. De planten zelf lijken veel op die van de kleine bosaardbei.