Rasbeschrijving zoete kersen

Büttners Gelbe Knorpelkirsche

Dit oude geelvruchtige ras wordt ook wel ‘Kaaskers’, ‘Witte Kraker’, ‘Büttners Yellow’ of ‘Bigarreau Blanc’ genoemd.

Dit ras is waarschijnlijk afkomstig van dezelfde heer Büttner als die ook verantwoordelijk zou zijn voor het bekende ras ‘Bigarreau Napoléon’ en zou in 1819 als een zaailing zijn ontstaan. Verdere bijzonderheden ontbreken.

Rijpt laat, namelijk pas in de 8-ste kersenweek. Dit is dus ongeveer gelijk met het laatrijpende ras ‘Regina’ en derhalve iets later dan de twee andere geelvruchtige rassen in FruitLent. De vruchten van dit ras zijn volledig geelwit van kleur (zonder blos) en hangen aan tamelijk korte tot middellange stelen. Het vruchtvlees is stevig en is redelijk van smaak. In vergelijking tot de andere twee geelvruchtige rassen in FruitLent, zijn de vruchten van ‘Büttners Gelbe Knorpelkirsche’ het grootst. Ten opzichte van andere ouderwetse rassen zijn de vruchten van dit ras zelfs groot tot zeer groot te noemen, doch afgezet tegen de huidige moderne rassen komen de vruchten van dit ras niet meer verder dan middelmatig groot.

De vruchten zijn gevoelig voor barsten door regen. Gebarsten of beschadigde vruchten gaan snel over tot rotting. Omdat de vruchten van dit ras gewoonlijk erg dicht op elkaar hangen, worden naburige vruchten snel aangestoken. Zoals bij de andere geelvruchtige kersen zijn de plekken waar de vruchten tijdens wind tegen takken of bladeren geschuurd hebben gemakkelijk te zien in de vorm van een bruine verkleuring.

Op sap ingemaakte vruchten van gele kersen zien er erg fraai uit.

De boom draagt goed en regelmatig. De bomen hebben een sterke groeikracht met enigszins opgerichte groeiwijze. Bloeit tamelijk laat tot laat, waarbij opvalt dat de bloeiperiode zich in een kort tijdsbestek afspeelt en binnen die periode zeer uitbundig is. De S-allel combinatie is niet bekend, waardoor niet kan worden vastgesteld met welke andere rassen de ‘Büttners Gelbe Knorpelkirsche’ een goede bestuivingscombinatie vormt. Door de aanwezigheid van diverse andere rassen zal dit in FruitLent echter geen problemen opleveren. We vernemen graag de S-allel combinatie van ‘Büttners Gelbe Knorpelkirsche’ indien iemand dat weet (e-mail).

Ten opzichte van de twee andere geelvruchtige kersenrassen in FruitLent, valt ‘Büttners Gelbe Knorpelkirsche’ op door de grotere vruchten, de iets lichtere vruchtkleur en de iets latere rijping.
Alle eigenschappen afwegende, geven wij binnen de geelvruchtige rassen echter de voorkeur aan ‘Dönissens Gelbe Knorpelkirsche’.

Buitenlandse boomkwekers die bomen aanbieden van geelvruchtige kersenrassen merken daarbij vaak op dat de vruchten niet door de vogels worden gegeten. Dit zal mogelijk juist zijn voor gebieden in het buitenland waar de druk van vogels niet zo groot is. In Nederland hebben we echter over het algemeen te maken met een grote druk van vogels, waardoor we uit eigen ervaring kunnen zeggen dat ook bij geelvruchtige kersen afscherming met vogelwerende netten strikt noodzakelijk is !

De boom werd in de herfst van 2005 in FruitLent geplant en is geënt op de moderne onderstam ‘GiSelA 5‘. De boom kwam in 2007 voor het eerst in productie. Gemiddeld vruchtgewicht: 8,75 gram (2009) en 9,2 gram (2010).
Op 8 maart 2012 is de boom uit de collectie van FruitLent verwijderd, om plaats te maken voor een boom van het nieuwe ras ‘Grace Star’ (met rode vruchten). De voornaamste reden van verwijdering uit onze collectie is de redelijke smaak; “redelijk” is naar onze maatstaven namelijk niet goed genoeg….

 

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt op verschillende tijdstippen van de dag, met verschillende lichtinval. Hierdoor worden de kleurverschillen tussen de foto’s verklaard. De foto’s zijn in ieder geval niet nabewerkt.