Rasbeschrijving zoete kersen

Burlat

Wordt ook wel ‘Bigarreau Burlat’ of ‘Bigarreau Hâtif Burlat’ genoemd.

Alhoewel het ras tot de moderne rassen wordt gerekend, werd dit ras reeds in de dertiger jaren van de vorige eeuw als toevalszaailing gevonden door de heer Burlat, wonende te Pierre Benite in het Rhônedal (Zuid-Frankrijk). Het ras heeft een vaste plaats in het moderne assortiment weten te verwerven omdat deze op dit moment wordt gezien als het beste vroegrijpende kersenras: het ras rijpt namelijk in de 2-de (tot 3-de) kersenweek.
Omdat er voor de eerste kersenweek nog steeds geen goede commerciëel bruikbare rassen beschikbaar zijn, luidt ‘Burlat’ derhalve het kersenseizoen in. ‘Burlat’ rijpt ongeveer gelijk met het oude ras ‘Early Rivers’ (‘Vroege Duitse’).

De vruchten zijn tamelijk groot en donkerrood van kleur en hangen aan korte stelen. De vruchten kunnen na regen vrij gemakkelijk barsten. Het tamelijk zachte sappige vruchtvlees heeft een goede smaak. De vruchten smaken ook al goed vlak voordat ze door en door rijp zijn. Daarmee wijkt ‘Burlat’ af van de ouderwetse en gelijktijdig rijpende ‘Early Rivers’ (‘Vroege Duitse’) die pas goed op smaak is indien deze door en door rijp is. Bovendien zijn de vruchten van ‘Burlat’ aanzienlijk groter dan die van de ‘Early Rivers’.

De bomen van ‘Burlat’ dragen redelijk tot goed, hebben een sterke stijle groeiwijze en vormen gemakkelijk zijhout. Ondanks de sterke groei hebben de bomen toch een vroeg intredende productie. Bij oudere bomen komt soms verkaling op de zijtakken voor. De bloeitijd is vroeg tot middenvroeg. De S-allel combinatie is S3S9.

De boom werd in het voorjaar van 2006 in FruitLent geplant en is geënt op de moderne onderstam ‘GiSelA 5‘. De boom droeg in 2009 voor het eerst vruchten, doch de oogst in 2010 was veel groter. Gemiddeld vruchtgewicht: 10 gram (2009), 8 gram (2010) en 9 gram (2011).

In verband met de jaarlijkse aantasting door de Suzuki-fruitvlieg hebben we besloten om afscheid te nemen van onze collectie zoete kersen. Daarom is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.