Rasbeschrijving tomaten

Buffalosun (F1-hybride) - geel-rode vleestomaat

Dit F1-hybride ras is omstreeks 2019-2020 geïntroduceerd door de firma HM Clause uit Frankrijk.
 Download hier de Franstalige promotiefolder van ‘Buffalosun’ (PDF-bestand van 918 kB).

In 2020 won ‘Buffalosun’ een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende variëteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

‘Buffalosun’ is een ras dat een redelijke resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans) combineert met een geheel nieuwe vruchtkleur in het aardappelziekteresistente assortiment. ‘Buffalosun’ is namelijk een geel-rood gekleurde vleestomaat: aan de buitenzijde geel met rode vlammen; aan de binnenzijde geel met rode marmering.

Door de aardappelziekteresistentie is dit ras extra geschikt voor buitenteelt in Nederland. Helaas is niet gepubliceerd op welke resistentiegenen de resistentie is gebaseerd. Gelet op de herkomst van het ras, verwachten we dat resistentie in ‘Buffalosun’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (‘Ph-2‘ als ‘Ph-3‘, zeer waarschijnlijk beiden heterozygoot aanwezig) en zou daarmee behoren tot de BEST BESCHIKBARE in de huidige markt.
 Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Daarnaast heeft ‘Buffalosun’ ook nog ingekruiste natuurlijke resistenties tegen:
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1+2);
– redelijke resistentie tegen het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV).

De platronde licht geribde vruchten worden groot tot zeer groot (500 tot wel 850 gram) en hebben stevig vruchtvlees met een goede smaak.

Ten opzichte van ouderwetse rassen met een dergelijke kleurstelling (zoals ‘Striped German’) is sprake van een verbeterde textuur van het vruchtvlees, een verbeterde houdbaarheid, een hogere opbrengst en een mindere gevoeligheid voor scheuren (en natuurlijk de bovengenoemde ziekteresistenties).

De eerste vruchten rijpen middentijds (dus niet heel vroeg, maar voor een vleestomaat ook zeker niet heel laat, zoals bij grote vleestomaten vaak het geval is).

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. Zowel geschikt voor buitenteelt als teelt in de hobbykas.

Het ras ‘Buffalosun’ is nog niet in FruitLent getest, maar zaden zijn al wel in de collectie aanwezig. Het ras zal in een nader te bepalen seizoen (waarschijnlijk 2021) worden getest. Daarna zal de bovenstaande beschrijving -zo nodig- worden aangepast en zullen ook eigen foto’s worden geplaatst.