Rasbeschrijving walnoten

Broadview

Een ras uit British Columbia (Canada), daar omstreeks 1919 gezaaid door een zekere Uthkie, die een zending noten uit Odessa (Rusland) invoerde. De zaailing werd in 1922 op de ‘Broadview Farm’ geplant en droeg in 1928 voor het eerst vruchten. De boom werd opgemerkt door J.U. Gellatly uit Westbank, British Columbia. Deze selecteur vermeerderde en verspreidde het ras in de Verenigde Staten.

De bomen van ‘Broadview’ groeien matig sterk en vormen een dichte kroon door de vorming van veel kortloten. Hierdoor duurt het lang voordat de boom een enorme omvang heeft. De boom is zeer winterhard. De knoppen lopen middentijds uit en lopen daardoor wat minder kans om te worden beschadigd door nachtvorst in het voorjaar. Weinig vatbaar voor ziekten.

‘Broadview’ bloeit protandrisch, dus de mannelijke bloemen bloeien eerder dan de vrouwelijke. Desalniettemin kan Broadview ook zonder bestuiving (apomictisch) vruchtzetten, al is de oogstzekerheid groter indien een geschikte bestuiver aanwezig is. Vormt tamelijk grote vrij langwerpige noten met een redelijk goede smaak. De schaal is gemakkelijk te kraken, doch de kern laat niet zo gemakkelijk uit de schaal los.

De bomen van ‘Broadview’ komen al snel na het planten in productie en de productie is regelmatig en hoog. De hoge productie wordt mede veroorzaakt doordat ‘Broadview’ een kortlotdrager is.

‘Broadview’ is opgenomen geweest in de officiële Nederlandse rassenproeven en kwam daar van alle geteste rassen als beste ras naar voren. Door de matige groeikracht ook geschikt voor kleinere standplaatsen.

De boom in FruitLent is geplant in het najaar van 2005 en droeg al in het tweede groeijaar (in 2007) de eerste noten.