Rasbeschrijving tomaten

Bosque Green Cherry - groene cherrytomaat

Het ras ‘Bosque Green Cherry’ is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA). Voor de ontwikkeling van dit ras gebruikten zij onder andere de wilde tomaat Lycopersicon hirsutum, die werd ingekruist vanwege de smaakeigenschappen. Er zijn van dit ras door J&L Garden Seeds in de zomer van 2012 voor het eerst zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.

De vruchtjes van deze cherrytomaat hebben een ronde vorm en een gemiddeld vruchtgewicht is circa 9 à 10 gram. De vruchtjes kunnen onderling echter nogal in grootte variëren. De vruchtjes krijgen in het rijpe stadium een amber-groene kleur. In het rijpe stadium hebben de vruchtjes een complexe tomatensmaak.

In 2013 testten we voor het eerst één plant van ‘Bosque Green Cherry’ in FruitLent. De afstamming van wilde tomatensoorten bleek nog duidelijk waarneembaar te zijn, want de plant heeft een iets afwijkende bladvorm en de planten zijn (in tegenstelling tot normale tomatenrassen) nauwelijks behaard. De plant wilde bij ons helaas slecht vrucht zetten. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat de bloemen ook een iets andere dan normale morfologische opbouw hebben, waardoor deze minder zijn ingericht op zelfbestuiving. In een kas waar niet veel bestuivende insecten zijn, is een tomatenplant normaal gesproken aangewezen op zelfbestuiving, hetgeen mogelijk de slechte zetting van dit ras onder onze omstandigheden verklaart. Door de slechte vruchtzetting vinden we dit ras niet de moeite waard om opnieuw in de hobbykas te planten. Ook blinken de vruchtjes naar onze mening niet uit ten opzichte van andere cherrytomaten; voor groene cherrytomaten geven wij de voorkeur aan andere rassen.

De planten hebben een matige groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.