Rasbeschrijving tomaten

Bosque Blue - blauwe (paarse) tomaat

Het ras ‘Bosque Blue’ is een nieuwe telg binnen de familie van de nieuwe gezondheidsbevorderende blauwe tomaten. Het ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) door ‘OSU Blue’ te kruisen met het goed smakende ras ‘Amy’s Sugar Gem’. Hiermee is dit een zusterlijn van hun andere introductie ‘J&L Midnight Select’. Het ras ‘Bosque Blue’ werd in 2012 geïntroduceerd.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Doordat ‘Bosque Blue’ is ontstaan uit een kruising met een goed smakend ras, wordt deze door J&L Garden Seeds aangeprezen als een paarse tomaat met een goede smaak. Helaas hebben we in FruitLent moeten vaststellen dat de smaak net zo vlak is als van de eerste blauwe rassen ‘OSU Blue’ en ‘Blueberry’.

Net als bij het ras ‘Blueberry’ zijn de vruchten van ‘Bosque Blue’ in het onrijpe stadium voor de bovenste helft paars verkleurd en glanzen ze in dat stadium. In het rijpe stadium lijken de vruchten veel op die van ‘OSU Blue’ en ‘Blueberry’. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 60 gram. De kroontjes van rijpe vruchten laten gemakkelijk los van de plant.

De planten van ‘Bosque Blue’ groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Het uiterlijk en de groeiwijze van de planten lijkt op ‘OSU Blue’ en ‘Blueberry’, met dien verstande dat de groeikracht een fractie groter is. De planten kunnen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren krijgen. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.