Rasbeschrijving dwergperziken

Bonfire (Crimson ®) - roodbladig

‘Bonfire’ is een dwergperzik, waarvan de groei -net als bij de overige dwergperziken- wordt gekenmerkt door zeer korte internodiën (dus een kleine afstand tussen de bladeren).

‘Bonfire’ is ontstaan aan het Horticulture Department van de University of Arkansas (USA) uit een open bestoven zaailing van het Japanse onderstamras ‘Tsukuba #2’. De zaailing werd in 1988 geselecteerd en had aanvankelijk de aanduiding ‘Ark. 84186-T-3’. In 1993 vond de introductie plaats, waarbij de naam ‘Tom Thumb’ werd gebruikt. Het ras wordt echter onder de naam ‘Bonfire’ verhandeld. Het ras wordt ook wel onder de Franse merknaam ‘Crimson ®’ verhandeld.

Het bijzondere van ‘Bonfire’ is het feit dat de bladeren vanaf het moment van uitlopen tot in de zomer een prachtige dieprode kleur hebben. Gecombineerd met de compacte kroon hebben de boompjes van ‘Bonfire’ dus een uitzonderlijk hoge sierwaarde. Daarnaast bloeit het boompje in het voorjaar rijkelijk met fraaie kleine tot middelgrote enkele lichtroze bloesems, die iets donkerder verkleuren naarmate ze langer open staan. De bloesems zijn lichter van kleur dan de bloesems ‘Pink Peachy’.
De fraaie rode kleur van de bladeren vervaagt vanaf de nazomer langzamerhand, waardoor de bladeren tegen het einde van het seizoen meer donkergroen-paars van kleur zijn.

Ondanks dat de boompjes van ‘Bonfire’ dus wel vruchten dragen, staat de sierwaarde voorop vanwege de fraaie rood gekleurde bladeren. De vruchten van ‘Bonfire’ zijn vrij klein tot middelgroot (tot 80 gram) en hebben groenwit gekleurd vruchtvlees met een wat zurige smaak. Het vruchtvlees is rondom de steen rood verkleurd, waarbij de steen vrij gemakkelijk uit het vruchtvlees los laat. Net als de bladeren, heeft ook de vruchthuid paars gekleurd pigment. Daardoor hebben de vruchten een paarsrode blos, die aan de schaduwzijde bovendien nadrukkelijk gevlekt is. Het oppervlak van de vruchten is enigszins bobbelig. De vruchten rijpen omstreeks medio september.

‘Bonfire’ is resistent tegen bacterievlekkenziekte (Xanthomonas pruni) en vatbaar voor de krulziekte. Aangezien het boompje nooit een grote omvang zal krijgen, zijn bespuitingen tegen de krulziekte echter eenvoudig te realiseren.

Het boompje staat sinds het najaar van 2008 in het siertuingedeelte van FruitLent en droeg in 2010 z’n eerste vruchtje. Het boompje is geënt op de zwakker groeiende onderstam ‘Pumiselect‘ ®.
In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, heeft het boompje gedurende 2015 op een tijdelijke plek gestaan. Op 27 februari 2016 is het boompje echter opnieuw in het siertuingedeelte uitgeplant, in een compositie met alle andere dwergrassen (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m). Ons boompje van ‘Bonfire’ wilde in het voorjaar van 2020 niet meer uitlopen, maar op 19 maart 2022 hebben we een nieuwe geplant, welke is geënt op onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘perzikzaailing‘).