Rasbeschrijving perzikendwerg

Bonanza

‘Bonanza’ is een dwergperzik, waarvan de groei -net als bij de overige dwergperziken- wordt gekenmerkt door zeer korte internodiën (dus een kleine afstand tussen de bladeren).

Het ras is omstreeks 1963 geïntroduceerd door David L. Armstrong van Armstrong Nurseries Inc. in Ontario (Californië, USA), waarbij hij gebruik had gemaakt van een kruising met de ‘Flory Peach’. Dit laatste ras was ontstaan door het uitzaaien van een pit van een dwergboompje dat in 1939 in het noorden van China bij een Chinese familie in de tuin was gevonden. De dwergeigenschap bleek te berusten op één reccesief gen, zodat het relatief eenvoudig mogelijk bleek om het dwergkenmerk in te kruisen in andere rassen.

‘Bonanza’ is binnen de groep van dwergperziken een redelijk bekend ras geworden en wordt wereldwijd verkocht als dwergperzik voor hobbytuinders. Ook is het ras gebruikt als kruisingsouder bij de ontwikkeling van weer nieuwere dwergperzikrassen.

Er zou ook een dwergperzik met de naam ‘Bonanza II’ bestaan. Door sommigen wordt verondersteld dat de boompjes die in Europa onder de naam ‘Bonanza’ worden verkocht in werkelijkheid ‘Bonanza II’ betreft. Deze laatste zou zijn ontwikkeld uit ‘Bonanza’ en de twee rassen zouden onder andere verschillen in het aantal bloemblaadjes in de bloesems: 10 tot 14 voor ‘Bonanza’ en 5 tot 8 voor ‘Bonanza II’ (daarmee zou het boompje in FruitLent in werkelijkheid een ‘Bonanza II’ kunnen zijn).

Onze ‘Bonanza’ bloeit in het voorjaar met fraaie lichtroze enkele tot half-dubbele bloesems. Aangezien de boompjes zeer uitbundig bloeien en de gezette vruchtjes door de korte internodiën vervolgens erg dicht op elkaar zitten, is in geval van goede vruchtzetting een zeer ruime vruchtdunning strikt noodzakelijk. Indien een goede vruchtdunning heeft plaatsgevonden, kunnen de overgebleven vruchtjes vervolgens uitgroeien tot middelgrote tot grote vruchten (circa 135 gram) die begin augustus rijp worden.
De vruchten zijn geel van kleur met slechts een beperkte rode blos op de plaats waar ze aan de zon zijn blootgesteld. De schil is vrij dik en behoorlijk behaard. Het vruchtvlees is zacht van structuur, geel van kleur, heeft een los liggende steen, waarbij het vruchtvlees rondom de steen niet rood is verkleurd. Het sappige vruchtvlees heeft naar onze mening een matige smaak: matige zoetheid, waardoor de zuurheid overheerst, met een matig perzikaroma. Door het zachte vruchtvlees zijn de vruchten niet zo geschikt voor transport en bewaring.

De boompjes zijn vatbaar voor de krulziekte en moeten derhalve hiervoor bespoten worden. Aangezien ze nooit een grote omvang krijgen, is dit echter eenvoudig te realiseren.

Eén boompje van ‘Bonanza’ is sinds januari 2014 in FruitLent aanwezig en werd op 27 februari 2016 op de definitieve plek in het siertuingedeelte van FruitLent uitgeplant, in een compositie met alle andere dwergrassen (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m). Het boompje is geënt op op onbekende onderstam. De eerste vruchten werden al in 2015 geoogst.