Rasbeschrijving tomaten

Bombonera (F1-hybride) - donker-paarsbruine cocktailtomaat

Dit F1-hybride ras is afkomstig van UniSeeds Select B.V.in Bleiswijk en kwam rond 2010 op de markt.

Het gaat om een bruine cocktailtomaat met ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 50 à 55 gram. Met dit gemiddelde vruchtgewicht zijn ze zelfs voor een cocktailtomaat aan de grote kant.

De smaak van het donkere vruchtvlees wordt op internet wel omschreven als “herinnerend aan bonbons” en “aangenaam sterk en aromatisch”. In vergelijkende rassenproeven met andere smaaktomaten kwam de smaak van ‘Bombonera’ echter slechts als gemiddeld naar voren. Omdat in die proef alleen smaaktomaten waren opgenomen, wil dit natuurlijk niet zeggen dat de smaak van ‘Bombonera’ slecht is.
De houdbaarheid van de vruchten bleek in één van deze rassenproeven slechts middelmatig te zijn. Deze houdbaarheid is ook weer gemeten ten opzichte van de overige in de vergelijkende proef opgenomen smaakrassen. Aangezien ons is gebleken dat het vruchtvlees van ‘Bombonera’ zeer stevig is, verwachten we dat de houdbaarheid in ieder geval beter zal zijn dan van oude rassen met zacht vruchtvlees. Naar onze mening hebben de vruchten van ‘Bombonera’ een goede smaak (doch is het overdreven om te stellen dat de smaak extreem goed is).

De eerste vruchten van ‘Bombonera’ rijpen middelvroeg: in 2015 waren in de hobbykas 65 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief, hebben donkergroene bladeren met een vrij dichte gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

De planten van ‘Bombonera’ hebben een vrij uitgebreid pakket aan resistenties tegen ziekten, te weten:
– tomatenmozaïekvirus;
– verwelkingsziekte (Verticillium dahliae, Verticillium albo-atrum);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1+2);
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).