Rasbeschrijving tomaten

Bolstar Granda - rode tomaat

Dit ras is ontwikkeld door De Bolster B.V. uit Epe en werd omstreeks 2014 op de markt gebracht ten behoeve van biologische teelt in ongestookte kassen en tunnels (of eventueel op beschutte zonnige plaatsen buiten). Het ras is ontstaan uit lijnselectie (inteelt) van een kruising die in 2002 werd gemaakt tussen een F1-hybride en eigen selectiemateriaal van De Bolster.

Het gaat om een gewone rode tomaat met ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo’n 95 gram. De fraaie zeer stevige vruchten hangen in trossen van gemiddeld 9 stuks aan de plant.

Zowel de smaak als de bewaarbaarheid van de vruchten is goed, al vinden wij het vruchtvlees zelf wel erg stevig (hard). De vruchten zijn in het onrijpe stadium lichtgroen van kleur (derhalve zonder donkergroene kraag) en kleuren traag door en zijn dus niet snel overrijp.

De vruchtstelen zitten behoorlijk vast aan de tros, oftewel: het breukvlak in de steeltjes breekt niet snel vanzelf. Indien het gewenst is dat de kroontjes na de oogst aan de vruchten blijven zitten, dan is knippen van de vruchten aan te bevelen. Doordat de vruchten zo vast aan de tros zitten, zijn de vruchten waarschijnlijk ook geschikt om als trostomaten te oogsten (al is het gemiddeld aantal vruchten per tros wel vrij hoog, waardoor de rijpende trossen lang aan de plant moeten blijven hangen).

De eerste vruchten van ‘Bolstar Granda’ rijpen middelvroeg tot middellaat: in 2015 / 2017 / 2019 waren in de hobbykas 66 / 67 / 67 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De groeikrachtige planten zijn productief, hebben een wat dichte gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

Volgens de informatie die bij de introductie door De Bolster werd gepubliceerd, is ‘Bolstar Granda’ resistent tegen:
– tomatenmozaïekvirus;
– bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum, fysio 1-5).

Naderhand is door de NAK-tuinbouw in het DUS-onderzoek vastgesteld dat ‘Bolstar Granda’ ook resistent is tegen:
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 0+1);
Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici.

Vervolgens is de gepubliceerde informatie over de ziekteresistenties van ‘Bolstar Granda’ door De Bolster uitgebreid.