Rasbeschrijving tomaten

Blue Ambrosia - blauwe (paarse) cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) uit een kruising van ‘Bosque Blue’ met ‘Ambrosia Gold’. Het ras werd in 2014 door hen geïntroduceerd als “experimental” en is bij de introductie mogelijk nog niet helemaal stabiel.

Het ras ‘Blue Ambrosia’ is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een gele cherrytomaat, waarbij de schil is voorzien van een paarse verkleuring. Hierdoor ontstaat hetzelfde bijzonder fraaie en merkwaardige contrast als bij ‘Bosque Bumblebee’: geel gekleurde vruchten met paarse schouders !
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De vruchtjes van ‘Blue Ambrosia’ zijn rond van vorm, circa 2 cm in doorsnede en hangen in talrijke lange trossen aan de plant. Het gele vruchtvlees heeft een zoete en levendige smaak met een goed aroma. De smaak is daarmee in ieder geval veel beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

De planten groeien krachtig als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

‘Blue Ambrosia’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Zaden van dit ras zijn in de collectie van FruitLent aanwezig geweest. Daarmee is in 2014 één plant in de hobbykas getest. Het ras bleek op dat moment nog onvoldoende stabiel. Onze plant leek daardoor niet op de bovenstaande beschrijving. Onze plant bleek namelijk geen geel met paars gekleurde cherrytomaten te dragen, doch geheel rode cherrytomaten zonder blauwe verkleuring. Navraag bij Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds leerde ons dat hij hiermee bekend was: volgens hem bleek in 2014 ongeveer één op de vijf planten rode vruchten zonder blauwe verkleuring te dragen, terwijl de overige planten wel aan de bovenstaande beschrijving zouden voldoen.

De bovenstaande foto is niet gemaakt in FruitLent, doch is afkomstig van J&L Gardens Seeds.