Rasbeschrijving tomaten

Black Vernissage - groen-bruin gestreepte cocktailtomaat

Dit ras is oorspronkelijk ontwikkeld door Ruslan Nikolaevich Dukhov in Mushirin Rog (Dnepropetrovsk region) in Oekraïne. Het ras heet daar ‘Вернисаж Чёрный’ ofwel ‘Vernisazh Chernyi’ hetgeen letterlijk vertaald in het Engels ‘Vernissage Black’ betekent. Omstreeks 2012 geïntroduceerd in de Westerse wereld.

‘Black Vernissage’ geeft bruinpaars gekleurde ronde vruchten met kopergroene strepen. De vruchten hebben een vruchtgewicht van circa 25 tot 50 gram per stuk en hangen aan trossen van 7 à 13 stuks. Tamelijk zacht en sappig dieprood gekleurd vruchtvlees met een rijke smaak, zoals we dat kennen van de “zwarte” tomaten. Weinig gevoelig voor scheuren. De eerste vruchten rijpen vroeg tot middelvroeg.

De vruchten zijn zeer geschikt voor verse consumptie, salades en sauzen, maar zijn door de fraaie kleurstelling tevens van een zeer hoge artistieke schoonheid !

De productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten zijn niet buitengewoon groeikrachtig en hebben een lange slanke vorm.

‘Black Vernissage’ zou resistent zijn tegen Fusarium-voetziekte (nadere bijzonderheden ontbreken) en tegen Cladosporium-bladvlekkenziekte (fysio’s onbekend).