Rasbeschrijving tomaten

Black Opal - donker-paarsbruine cherrytomaat

In het Verenigd Koninkrijk geselecteerd door Simon Crawford en Mark Rowland van Gourmet Seeds uit een gestabiliseerde kruising van twee cherrytomatenrassen, namelijk de donker-paarsbruine ‘Black Cherry’ met de rode ‘Sweet Aperitif’. Geïntroduceerd omstreeks 2012. Moet worden gezien als een verbetering van ‘Black Cherry’.

‘Black Opal’ is een donkerpaarse cherrytomaat, waarbij de vruchten in zeer grote sterk vertakte trossen aan de plant hangen. De vruchten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 15 gram en zijn daarmee iets kleiner dan die van ‘Black Cherry’. Ze komen daardoor meer overeen met het normale formaat van een cherrytomaat. Net als bij ‘Black Cherry’ hebben de vruchtjes een hoog gehalte aan antioxidanten.

Bij de introductie werd beweerd dat ten opzichte van ‘Black Cherry’ de textuur van het vruchtvlees zou zijn verbeterd (doordat de vruchtjes in het volledig rijpe stadium steviger blijven) en dat de smaak zou zijn verbeterd (omdat ‘Black Opal’ de intensieve volle tomatensmaak combineert met meer zoetheid).
We hebben ‘Black Opal’ en ‘Black Cherry’ in 2018 in onze hobbykas naast elkaar getest om de juistheid van deze twee claims vast te stellen. We hebben daarbij ten aanzien van ‘Black Opal’ vastgesteld dat:
– het smaaktype ongeveer overeenkomt (intensieve tomatensmaak), dus niet veel zoeter maar ongeveer gelijkwaardig;
– het vruchtvlees in het volrijpe stadium ook zacht wordt;
– de vruchtjes iets kleiner zijn (meer overeenkomend met het ideale formaat van een cherrytomaat);
– de planten productiever zijn door de grote sterk vertakte vruchttrossen;
– er weinig verschil is in de dag waarop de eerste vruchtjes rijpen.

Ondanks dat niet alle claims bij de introductie juist lijken te zijn, vinden we ‘Black Opal’ toch een verbetering ten opzichte van ‘Black Cherry’ vanwege de wat kleinere vruchtes en de grotere vruchttrossen.

‘Black Opal’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes vroeg rijpen: in 2017 / 2018 / 2019 / 2020 waren in de hobbykas 52 / 57 / 57 / 53 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.