Rasbeschrijving tomaten

Black Cherry - donker-paarsbruine cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door Vince Sapp, echtgenoot van Linda Sapp, eigenaresse van Tomato Growers Supply in Fort Myers (Florida, USA). Het ras werd in 2003 geïntroduceerd. Het is niet bekend welke rassen voor de ontwikkeling van ‘Black Cherry’ werden gebruikt.

‘Black Cherry’ is een heel bijzondere verschijning. Datgene wat bij een tomaat “zwart” wordt genoemd is in werkelijkheid meer donkerpaars. De planten geven een overvloed aan cherrytomaatjes van normaal formaat tot iets aan de grote kant (gemiddeld circa 17 tot 20 gram) in grote lange vertakte trossen. De vruchten hebben een relatief groot kroontje.

Ondanks de vreemde kleur hebben de tomaatjes een buitengewoon goede smaak, die zich zoals bij alle “zwarte” rassen laat omschrijven als een intensieve volle tomatensmaak. Het vruchtvlees wordt in het volrijpe stadium vrij snel zacht.

De eerste vruchten van ‘Black Cherry’ rijpen middelvroeg: in 2012 / 2015 / 2018 waren in de hobbykas 63 / 59 / 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien sterk met een open gewasopbouw en een goede productiviteit. De planten hebben soms de neiging om wat extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen, doch deze eigenschap is gelukkig niet erg nadrukkelijk aanwezig.

Dit is één van de favorieten in FruitLent vanwege de goede productie en de zeer goede smaak.