Rasbeschrijving abrikozen

Bhart (Orangered ®)

Dit ras met de aanvankelijke aanduiding ‘NJA32’ is in 1973 gevonden door Dr. Leon F. Hough van het New Jersey Agricultural Experiment Station (NJAES), een klein proefstation van The State University of New Jersey (Verenigde Staten). Het ras is ontstaan uit een kruising van ‘Lasgerdi Mashhad’ (een tradidioneel abrikozenras uit Perzië) met een selectie met het nummer ‘NJA 2’ (= open bestuiving van ‘Morden’).

Het ras ‘Bhart’ wordt onder de merknaam ‘Orangered’ ® verhandeld en is daarom eigenlijk uitsluitend onder die merknaam bekend geworden. Daarom wordt hierna steeds gesproken over ‘Orangered’ ® en niet over ‘Bhart’, terwijl dit laatste eigenlijk correcter is.

‘Orangered’ ® geeft middelgrote tot tamelijk grote vruchten (40 tot 55 gram) met een helderoranje grondkleur en een rode blos. Het oranje tot donkeroranje gekleurde vruchtvlees blijft bij rijpheid tamelijk stevig en heeft een goede smaak. Rijpt vroeg, in Nederland reeds omstreeks begin juli.

De boom groeit krachtig tot zeer krachtig en geeft wisselende opbrengsten. Ondanks dat ‘Orangered’ ® derhalve niet altijd grote opbrengsten geeft, is het een ras dat in buitenlandse teeltgebieden vrij veel is aangeplant, omdat deze vroeg rijpt in combinatie met de genoemde goede vruchteigenschappen.
Ondanks dat ‘Orangered’ ® een relatief nieuw ras is, is deze inmiddels echter mogelijk weer achterhaald door de komst van weer nieuwere verbeterde rassen die in dezelfde tijd afrijpen.

De bloesems van ‘Orangered’ ® bloeien vroeg tot middentijds. Volgens sommige bronnen is ‘Orangered’ ® zelfbestuivend; volgens de meeste bronnen is dit echter niet het geval. De waarheid is waarschijnlijk dat ‘Orangered’ ® slechts voor een klein gedeelte zelfbestuivend is, doch dat de vruchtzetting sterk verbetert bij kruisbestuiving. Geschikte bestuivers zijn: ‘Hargrand’, ‘Harogem’, ‘Kioto’, ‘Goldrich’ en ‘Tom Cot’ ®. De S-allel combinatie van ‘Orangered’ ® is S6S9.

‘Orangered’ ® is volledig resistent tegen het sharka-virus (ook wel: Plum Pox virus of PPV) en ook overigens weinig vatbaar voor ziekten.

In FruitLent is één boom van ‘Orangered’ ® aangeplant. Deze is in het voorjaar van 2006 aangeplant als palmet-leivorm en is geënt op de zwakker groeiende onderstam ‘Pumiselect‘ ®. Nadat de boom na de bloei van 2009 overvloedig vruchten had gezet, is deze in het voorjaar van 2009 helaas zonder aanwijsbare oorzaak vrij plotseling dood gegaan (mogelijk bacteriekanker). Deze boom is daarom in het voorjaar van 2010 vervangen door een nieuwe boom van het andere moderne ras ‘Sylvercot’ ®. Hierdoor is ‘Orangered’ ® op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.