Rasbeschrijving abrikozen

Bayoto (Flavor Cot ®)

Dit ras is ontwikkeld door Thomas K. (Tom) Toyama van de Washington State University (Verenigde Staten) en was aanvankelijk bekend onder de kwekersnaam ‘Toyoba’. Het ras is ontstaan uit een onbekende kruising en werd aan het einde van de 20-ste eeuw geïntroduceerd. Aan de hand van diverse kenmerken, durven wij te veronderstellen dat ‘Bayoto’ is ontstaan uit een kruising met ‘Goldrich’ (doch bij gebreke aan betrouwbare inhoudelijke informatie hierover, is dit dus niet zeker).

Het ras ‘Bayoto’ wordt onder de merknaam ‘Flavor Cot’ ® op de markt gebracht en is met name onder de merknaam bekend geworden. Daarom wordt hierna steeds gesproken over ‘Flavor Cot’ ® en niet over ‘Bayoto’, terwijl dit laatste eigenlijk correcter zou zijn.

‘Flavor Cot’ ® geeft tamelijk grote donkeroranje vruchten, gemiddeld 70 à 75 gram, met de grootste vruchten tot circa 95 gram. De vruchten hebben een wat langgerekte vorm en hebben geen dekkleur. Het stevige vruchtvlees is middelmatig sappig en heeft een zeer goede smaak (zoet, enigszins zuur en zeer aromatisch). Rijpt tamelijk laat, iets na ‘Goldrich’. De rijpe vruchten zijn redelijk bestand tegen scheuren. De schil is erg stevig en mede daardoor zijn de vruchten goed bewaarbaar en transporteerbaar. De steen is relatief groot en ligt los in het vruchtvlees.

Door de goede kwaliteit zijn de vruchten met name bedoeld voor verse consumptie. Ondanks dat de vruchten geen rode blos of rode stipppen hebben, vinden we de egaal donkeroranje kleur toch zeer fraai om te zien. Daar komt bij dat de vruchten onderling redelijk uniform zijn, zoals op een deel van de onderstaande foto’s goed te zien is.

De bomen van ‘Flavor Cot’ ® hebben een middelsterke groeikracht met half-opgerichte tot gespreide groeiwijze en komen snel in productie. Er worden zowel bloesems gevormd op het éénjarige hout als op het meerjarige hout, doch voornamelijk op de krachtige éénjarige scheuten. Het is noodzakelijk om de bomen goed te snoeien. Bij juiste verzorging bloeien de bomen rijk. Het bloeitijdstip is middellaat. Indien er geen vorstschade is opgetreden, is de vruchtbaarheid regelmatig en zeer hoog. Vroeg uitdunnen van de vruchten is in dat geval noodzakelijk om voldoende vruchtgrootte en kwaliteit te verkrijgen. ‘Flavor Cot’ ® is zelfbestuivend en is ook geschikt voor de bestuiving van diverse andere abrikozenrassen. De S-allel combinatie is ScS2.

‘Flavor Cot’ ® is in FruitLent niet aanwezig als zelfstandige boom, doch is door middel van spleetenting op 19 maart 2011 geënt op de aanwezige leiboom van ‘Sylvercot’ ®. De tak van ‘Flavor Cot’ ® droeg in 2012 voor het eerst enkele vruchten. In het voorjaar van 2019 bleek dat de geënte tak van ‘Flavor Cot’ ® niet meer wilde uitlopen. Dit betekent dat dit ras met ingang van het voorjaar van 2019 niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.