Rasbeschrijving witte druiven

Arkadia - pitarm

Ook bekend als ‘Nastia’.

Herkomst: Dit ras is afkomstig van Ukrainskii Nauchno- Issledovadelskii, Institut Vinogradarstva i Vinodeliya im. V.E., Tairova (Odessa, Oekraïne) en is ontstaan uit een kruising van ‘Moldowa’ x ‘Cardinal’. Het ras is in Duitsland geïntroduceerd door de heer Marcus Dornauer.

Het ras ‘Arkadia’ is gebruikt voor het maken van weer nieuwe kruisingen, waardoor de komende jaren waarschijnlijk weer nieuwe veelbelovende rassen op de markt zullen komen die ‘Arkadia’ als kruisingsouder hebben.

Trossen en bessen: Geeft zeer grote goudgele ovale bessen aan grote tot zeer grote enigszins compact gevormde trossen met een fraaie vorm. De grootste trossen behalen met gemak een gewicht van 1 kg of meer. De zeer grote bessen wegen gemiddeld 7 tot 9 gram, waarbij de grootste bessen echter wel tot 18 gram kunnen wegen. De bessen hebben slechts 1 of 2 kleine pitten, welke door het stevige vruchtvlees nauwelijks opvallen; de bessen kwalificeren derhalve als pitarm. Tamelijk zoete smaak met een aan ananas herinnerend licht muskaataroma. ‘Arkadia’ rijpt in de tweede helft van september. De bessen hebben een laag zuurgehalte; hierdoor kan ‘Arkadia’ ook bij lagere suikergehaltes reeds geoogst worden. Rijpe trossen kunnen beter niet te lang aan de stok blijven hangen en zijn ook niet lang bewaarbaar.

De bessen en trossen van ‘Arkadia’ lijken veel op die van het andere Oekraïense ras ‘Juliana’, die gelijktijdig bekend werd. De verschillen tussen ‘Juliana’ en ‘Arkadia’ zijn:
– de rijping van ‘Juliana’ is iets vroeger;
– de bessen van ‘Arkadia’ kleuren geler, tegen meer geelgroen bij ‘Juliana’;
– het vruchtvlees van ‘Arkadia’ heeft iets minder pitten;
– de smaak van ‘Arkadia’ kan wat wateriger zijn dan van ‘Juliana’;
– het aroma van ‘Arkadia’ gaat meer richting ananas in plaats van muskaat.

Groei: Middelsterke groeikracht. De stokken van ‘Arkadia’ zijn zeer vruchtbaar; mede door de grote trosomvang is het goed uitdunnen van de trossen dus erg belangrijk. Indien te veel trossen aan de stok blijven hangen, kan de smaak te waterig blijven.

Ziekten: In beginsel resistent tegen schimmelziekten, doch naar onze mening is het resistentieniveau tegen de echte meeldauw mogelijk wat lager. De bessen zijn gevoelig voor Botrytis, mede hierdoor kunnen de rijpe trossen helaas niet lang aan de stok blijven hangen. Indien de uitrijping van het hout door een te grote vruchtdracht te wensen over heeft gelaten, kan de stok gevoelig zijn voor wintervorstschade. Ook om die reden is het goed uitdunnen van trossen erg belangrijk.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

We hebben in FruitLent één stok van ‘Arkadia’ welke is geënt op onderstam ‘SO4’; deze is op 15 juni 2013 als containerplant op de definitieve plek buiten uitgeplant. In 2014 heeft deze stok voor het eerst een paar trossen gedragen.
Daarnaast hebben we op 2 april 2016 een tweede stok van ‘Arkadia’ in onze hobbykas geplant, aangezien we inmiddels elders hadden gezien dat ‘Arkadia’ ook in de kas heel indrukwekkend kan worden. De stok in de hobbykas is ook geënt op onderstam ‘SO4’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee om een totaalbeoordeling te kunnen afgeven. Op grond van buitenlandse gegevens wel veelbelovend.