Rasbeschrijving paprika's

Ariane

Kleurt van groen naar rood.

Dit ras is in de jaren ’80 van de vorige eeuw ontstaan als een spontane mutant van het op dat moment gangbare geelvruchtige ras ‘Goldstar’. Tussen een aanplant van ‘Goldstar’ werd een plant gevonden waarvan de vruchten bij de rijping niet geel verkleurden, maar helderoranje.

‘Ariane’ is net als ‘Goldstar’ resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

Op het moment dat ‘Ariane’ werd gevonden, was ‘Goldstar’ het eerste commerciële ras dat op grote schaal werd geteeld voor de productie van gele paprika’s. ‘Goldstar’ was een ras van Enza Zaden uit Enkhuizen en stond er om bekend dat de gele vruchten een heerlijke zachte zoete smaak hadden. Het was dan ook het ras ‘Goldstar’ waar de gele paprika bij de consumenten de goede smaakreputatie aan te danken heeft.

Niet vreemd derhalve dat toen ‘Ariane’ na de vondst als commerciëel ras werd geïntroduceerd (ook door Enza Zaden uit Enkhuizen), de oranje paprika’s qua smaakkenmerken ook al snel een goede reputatie verkregen. ‘Ariane’ leek immers als twee druppels water op het ras ‘Goldstar, behalve dan de iets andere kleur van de rijpe vruchten.

‘Ariane’ heeft planten met een matige groeikracht en geeft prachtige dikwandige geblokte vruchten die eerst groen en later helderoranje van kleur zijn. In het oranje stadium hebben ze dus een heerlijke zoete smaak.

De matige groeikracht is gebruikelijk voor rassen die voor de Nederlandse glastuinbouw werden of worden gebruikt. In FruitLent houden we echter van wat krachtiger groeiende rassen, omdat deze in een onverwarmde hobbykas over het algemeen beter gedijen dan de matig groeiende rassen. Daarom geven wij voor de teelt van helderoranje paprika’s de voorkeur aan de krachtiger groeiende ‘Gourmet’.