Rasbeschrijving blauwe druiven

Anja - pitloos

Herkomst: Dit nieuwe ras is (waarschijnlijk) ontwikkeld in Duitsland en werd in 2010 voor het eerst geïntroduceerd.

Trossen en bessen: Geeft roodblauwe middelgrote tot grote ovale bessen aan grote fraaie los gevormde trossen. De bessen zijn pitloos en hebben stevig vruchtvlees met een zoete smaak. ‘Anja’ rijpt middelvroeg, in Nederland waarschijnlijk omstreeks begin oktober en is dus waarschijnlijk vroeg genoeg voor Nederlandse buitenteelt. Zodra onze stok in productie komt, leest u daar hier meer over. Volgens buitenlandse gegevens kunnen rijpe trossen nog een week of drie à vier blijven hangen, zonder dat deze snel gaan rotten.

Groei: Sterke groeikracht met groeiwijze rechtop en vrij veel diefvorming. Lichtgroene bladeren. De productiviteit staat bekend als gemiddeld tot goed. In FruitLent wilde stok op jongere leeftijd echter niet goed dragen en werd de vruchtbaarheid op latere leeftijd beter. Dit kenmerk zien we bij meer pitloze rassen en bij rassen die direct van andere pitloze rassen afstammen. Pitloze rassen met een moeizamere vruchtbaarheid moeten sowiezo volgens de Guyot-methode worden gesnoeid (dus niet met de klassieke cordon-snoei).

Ziekten: In beginsel resistent tegen schimmelziekten, doch naar onze mening is de resistentie tegen zowel echte en valse meeldauw maar zeer matig. Weinig vatbaar voor Botrytis. In strenge winters gevoelig voor het bevriezen van de knoppen. Gevoelig voor misbloei (slechte zetting onder slechte omstandigheden).

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ (kloon Fr 26) en in het voorjaar van 2011 uitgeplant. De stok in FruitLent kwam met ingang van 2018 goed in productie. Net als bij sommige andere pitloze rassen treedt de vruchtbaarheid derhalve op wat latere leeftijd in.

De onderstaande foto’s zijn niet gemaakt in FruitLent, maar zijn in 2013 gemaakt in een hobbykas van iemand die hier in de buurt woont en die in het voorjaar van 2011 een druivenstok van ‘Anja’ bij ons had gekocht.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):

Wij beoordelen ‘Anja’ als: MATIG. Dit is een beoordeling ten opzichte van de overige pitloze rassen, dus niet ten opzichte van de pithoudende rassen.
Reden voor de lagere beoordeling is de matige vruchtbaarheid in de beginjaren en de matige resistentie tegen schimmelziekten.