Rasbeschrijving blauwe druiven

Anja - pitloos

Herkomst: Dit nieuwe ras is (waarschijnlijk) ontwikkeld in Duitsland en werd in 2010 voor het eerst geïntroduceerd.

Trossen en bessen: Geeft roodblauwe middelgrote tot grote ovale bessen aan grote fraaie los gevormde trossen. De bessen zijn pitloos en hebben stevig vruchtvlees met een zoete smaak. ‘Anja’ rijpt tamelijk laat, in Nederland eigenlijk aan de late kant voor buitenteelt. Daarom alleen te gebruiken op goede standplaatsen.

Groei: Zeer sterke groeikracht met groeiwijze rechtop en vrij veel diefvorming. Lichtgroene bladeren. In FruitLent wilde stok op jongere leeftijd niet goed dragen en werd de vruchtbaarheid op latere leeftijd wat beter. Dit kenmerk zien we bij meer pitloze rassen en bij rassen die direct van andere pitloze rassen afstammen. Pitloze rassen met een moeizamere vruchtbaarheid moeten sowiezo volgens de Guyot-methode worden gesnoeid (dus niet met de klassieke cordon-snoei).

Ziekten: In beginsel resistent tegen schimmelziekten, doch naar onze mening is de resistentie tegen zowel echte en valse meeldauw maar zeer matig. Weinig vatbaar voor Botrytis. In strenge winters gevoelig voor het bevriezen van de knoppen. Gevoelig voor misbloei (slechte zetting onder slechte omstandigheden).

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ (kloon Fr 26) en in het voorjaar van 2011 uitgeplant. De stok in FruitLent kwam met ingang van 2018 in productie. Net als bij sommige andere pitloze rassen treedt de vruchtbaarheid derhalve op wat latere leeftijd in.

De bijgevoegde foto’s zijn niet gemaakt in FruitLent, maar zijn in 2013 gemaakt in een hobbykas van iemand die hier in de buurt woont en die in het voorjaar van 2011 een druivenstok van ‘Anja’ bij ons had gekocht.
Op 2 april 2021 is de stok van ‘Anja’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Ruta’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Anja’ als: MATIG. Dit is een beoordeling ten opzichte van de overige pitloze rassen, dus niet ten opzichte van de pithoudende rassen.
Reden voor de lagere beoordeling is de latere rijptijd, de matige vruchtbaarheid, de enorme groeikracht met vrij veel dieven en de matige resistentie tegen schimmelziekten.