Rasbeschrijving tomaten

Andenhorn - rode kegelvormige saustomaat

Ook bekend als ‘Cornue des Andes’, ‘Andenhörnchen’, ‘Horn der Anden’, ‘Andine Cornue’, ‘Rouge des Andes’, ‘Rote Banane’ en ‘Rotes Stierhorn’.

Dit ras zou door een Franse verzamelaar vanuit de Peruaanse Andes meegebracht zijn naar Frankrijk en van daaruit onder de Franse naam ‘Cornue des Andes’ zijn verspreid naar andere tomatenhobbyisten.

Het ras geeft opvallende slanke spitse rode vruchten, die door deze speciale vorm sprekend op een puntpaprika lijken. De vruchten worden tot 18 cm lang, zijn dikwandig, zeer vlezig, vrij droog en bevatten weinig zaden. Het vruchtvlees is hierdoor goed in plakjes te snijden en is ook zeer geschikt als beleg op pizza’s, om te vullen, of voor sauzen en soep.

De eerste vruchten van ‘Andenhorn’ rijpen vrij laat: in 2017 waren in de hobbykas 69 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten zijn niet erg groeikrachtig en blijven daardoor relatief kort. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.