Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Ananasnaya

Ook bekend als ‘Ananasnaya Michurina’ of ‘Mitchourin’s Pineapple’.

‘Ananasnaya’ is een vrouwelijk ras welke werd geselecteerd door de bekende Russische veredelaar Ivan V. Mitsjoerin (1855-1935); deze heeft in het begin van de 20-ste eeuw veel selectiewerk uitgevoerd dat leidde tot enkele rassen die met name waren bedoeld voor inwoners in grote gebieden van Rusland met zeer lage wintertemperaturen, waardoor de inwoners van die gebieden toch in staat zouden zijn om eetbare vruchten in hun tuin te telen. Het ras ‘Ananasnaya’ is één van zijn selecties en wordt daarom ook wel aangeduid als ‘Ananasnaya Michurina’. Deze naam kan worden vertaald als “Mitchurin’s ananas” en refereert aan de smaak van de vruchtjes. Mitchurin heeft geschreven dat het ras werd geselecteerd uit een groep derde-generatie Actinidia kolomikta zaailingen die in 1925 werden opgekweekt. De plant zou in 1931 voor het eerst vruchten hebben gedragen.
Er wordt hier en daar ook wel gesuggereerd dat het zou gaan om een soortkruising met Actinidia arguta, doch dit is geenszins zeker (zelfs onwaarschijnlijk). Bovendien worden er ook veel Actinidia arguta-planten onder de naam ‘Ananasnaya’ op de markt gebracht. Dit berust waarschijnlijk op een misverstand of verwisseling die ooit in het verleden heeft plaatsgevonden. De echte ‘Ananasnaya’ van Mitchurin is deze die in FruitLent aanwezig is en derhalve niet de foutief benaamde Actinidia arguta-planten die wereldwijd onder deze naam worden aangeboden. De foutief benaamde ‘Ananasnaya’ planten van Actinidia arguta worden door diverse auteurs tegenwoordig ook wel kortweg ‘Anna’s’ genoemd, teneinde deze te onderscheiden van de echte ‘Ananasnaya’.

De planten van ‘Ananasnaya’ zijn groeikrachtig en decoratief en bloeien met veelal alleenstaande bloemen (soms in trosjes van drie), die daarna middelgrote vruchtjes geven die vanaf begin augustus afrijpen en qua vorm kunnen variëren van rond tot ovaal en daarbij bovendien licht geribbeld kunnen zijn. Ze worden ongeveer 17 mm lang en 19 mm dik en wegen ongeveer 3,1 gram. Ze hebben een zeer fijne smaak die wat op ananas lijkt (vandaar de naamgeving). Het vruchtvlees is wat steviger in vergelijking tot de andere vrouwelijke rassen, zodat de vruchtjes iets beter bestand zijn tegen manipulatie.

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2010 een plant van ‘Ananasnaya’ aanwezig. Deze stond aanvankelijk in een pot teneinde op een definitieve plaats te worden uitgeplant. Uitplanten heeft echter nooit plaatsgevonden, omdat we de pergola, waar de Siberische mini-kiwi’s tegenaan moesten komen te staan, nooit is gebouwd. Daarom hebben we langzamerhand weer afscheid genomen van alle planten van de Siberische mini-kiwi, waaronder ook die van dit ras. Daardoor is dit ras niet langer in FruitLent aanwezig.