Rasbeschrijving Kiwibessen
Amdue (Maki)
Dit vrouwelijke ras is in de eerste helft van de jaren ’90 op de markt gebracht door Häberli Obst- und Beerenzentrum AG te Neukirch-Egnach in Zwitserland, doch het ras komt van origine mogelijk uit Italië.
Het ras wordt gewoonlijk niet onder de werkelijke naam ‘Amdue’ verkocht, doch onder de naam ‘Maki’. Daarbij wordt bovendien de suggestie gewekt dat ‘Maki’ een geregistreerde merknaam (®) is. Voor zover wij dat hebben kunnen nagaan, is de naam ‘Maki’ echter niet merkenrechtelijk beschermd.
Omdat het ras toch voornamelijk onder de naam ‘Maki’ bekend is geworden, gebruiken we hierna deze naam, alhoewel ‘Amdue’ dus eigenlijk correcter zou zijn.
‘Maki’ is een zeer productief ras waarvan de bloemen in trosjes van 1 tot 3 stuks komen. De vruchtjes beginnen wat later te rijpen: de eerste vruchtjes rijpen pas vanaf eind september. De vruchtjes vallen niet van de struik als ze zijn gerijpt. De vruchtjes zijn 2 tot 3 cm groot en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van zo’n 5½ gram, waarbij de grootste vruchtjes circa 7½ gram wegen. Stevige schil met een een zeer fraaie rode blos. Dit is op de onderstaande foto’s goed te zien. De mate van roodkleuring kan van jaar tot jaar variëren. Ook is het gebruikelijk dat de kleur vroeger in het seizoen helderder is dan ten tijde van de rijping; op het rijpingstijdstip is de rode kleur veranderd in een bruinrode blos.
Ondanks de rode blos, is het vruchtvlees gewoon groen van kleur. Het vruchtvlees heeft een zeer zoete en aromatische smaak. Het suikergehalte loopt op tot circa 25% Brix.
Het blad valt in de herfst iets vroeger van de struik dan bij de andere rassen in FruitLent.
Naar onze mening zijn de rassen ‘Maki’ en ‘Weiki Plus’ nagenoeg identiek. Als we toch (nauwelijks waarneembare) verschillen zouden moeten benoemen, dan gaat de roodkleuring van ‘Weiki Plus’ misschien iets meer richting helderrood, terwijl en de roodkleuring van ‘Maki’ iets meer richting bruinrood gaat. Verschil is in het rijpe stadium echter niet langer waarneembaar. Voorts rijpen de vruchtjes van ‘Maki’ mogelijk een fractie vroeger. Als er echter al verschillen mochten zijn tussen de beide rassen, dan zijn deze marginaal en nauwelijks waarneembaar.
De plant is in het voorjaar van 2008 in FruitLent aangeplant en heeft in 2010 voor het eerst vruchten gedragen.
In februari 2022 hebben we besloten de collectie met kiwibessen flink in te krimpen. We zijn erdoor gefrustreerd geraakt dat er vrijwel jaarlijks forse aantasting is door het Suzuki fruitvliegje, waardoor nagenoeg de gehele oogst waardeloos wordt. Bij deze inkrimping is ook de struik van ‘Maki’ gesneuveld, zodat dit ras niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.